SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

674 sayılı KHK ile, İHA kayıtları için 3 günlük kayıt süresi getirilmiştir…

2 Eylül 2016
2 Eylül 2016 tarihli 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun İnsansız Hava Araçları ile ilgili 144. maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Buna göre; insansız hava aracı satan şirketlerin işletici ve yöneticileri, sattıkları azami kalkış ağırlığı beşyüz gram (dahil) üzerindeki İHA ile ilgili bilgileri ve satın alanların kimlik bilgilerini SHGM’nin kayıt sistemine kaydetmesi gerekmektedir.

Yeni düzenleme ile, kurallara aykırı hareket edenler ile yurtdışından bireysel olarak getirdiği veya yurtiçinde devraldığı aracı en geç üç gün içinde sisteme kaydettirmeyenlere beşbin Türk Lirası idari para cezası verilecektir.

Mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA uçuran kişilere bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar verilecek idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca dışında SHGM’nin koyduğu İHA kurallarına sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymayanlara da bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idari para cezası kesilecektir.

Belirlenen alanlar dışında İHA uçuranlara uygulanacak idari para cezaları, mahallin mülki idare amirince, diğer idari para cezaları ise SHGM tarafından uygulanacaktır. Yapılan değişiklikle ayrıca, suç işlenmesinin önlenmesi ve suç soruşturmalarında kullanılmak üzere SHGM’deki kayıtlı bilgiler, kolluk birimleriyle paylaşabilecektir.


İlgililere Önemle Duyurulur.