SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Hava Aracı Takip Sistemleri (HATS) Genelgesi revize edilmiştir.

20 Ocak 2017
Ülkemiz hava sahasında VFR uçuş yapan çok hafif hava araçları hariç tüm sabit ve döner kanatlı hava araçlarının takibini kolaylaştırmak, uçuş emniyetini artırmak ve gerektiğinde geçmişe yönelik uçuş verilerine ulaşabilmek amacıyla, VFR uçuş yapan hava araçlarına Hava Aracı Takip Sistemlerinin (HATS) takılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu çerçevede ülkemiz hava sahasında VFR uçuş yapan çok hafif hava araçları hariç, tüm sabit ve döner kanatlı hava araçlarının takibine yönelik hazırlanan UOD-2014/7 sayılı Genelgenin 1 numaralı revizyonu, 10.01.2017 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Genelge'ye göre cihazlar, hava aracından aldığı enerjinin kesilmesi durumunda, yalnızca GSM altyapısını kullanıyorsa, dahili batarya ile en az 6 saat sinyal verebilecek kabiliyete sahip olmalıdır. Uydu üzerinden veri aktarımı yapabilen cihazlar ise enerji kesintisinden itibaren son konum bilgisini en az 10 dakika boyunca, uydu vasıtası ile merkezi yer sistemine aktarabilir olmalıdır

İşletmeler ekteki genelgede belirtilen şartlarını sağlamaktan sorumlu olup, konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem taşımaktadır.