SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanlarında Bekleyen Hurda Uçaklara İlişkin Yönetmelik Yayımlanmıştır….

25 Temmuz 2019
Havaalanlarında Bekleyen Hava Araçlarının Terkini, Hurdaya Ayrılması, Tasfiye ve Ödeme İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (SHY-HURDA) 24 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğe göre; havaalanlarında altı aydan fazla süreyle bekleyen ve ilgili havaalanı işleticisi tarafından tespit edilen hava araçlarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekiyor.  SHGM tarafından sahipleri tarafından alınmayan Türk siciline kayıtlı hava araçlarının maliklerine ve/veya işleticilerine konma-konaklama ücretleri ile vergi borçlarının ödenmesi, hava aracının bulunduğu havaalanından kaldırılması ve bütün bu işlemlerin otuz gün içerisinde tamamlanması gerektiği tebliğ edilecek.

Kaza sonucu havaalanlarında bekleyen hava araçları ise Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı, hava aracının fiili ya da itibari harabiyete uğrayıp uğramadığına dair bir rapor düzenlenerek SHGM’ye bildirilecek. Kaza dışındaki durumlarda ise oluşturulan ekip tarafından Türk siciline kayıtlı hava aracının itibari ya da fiilî harabiyete uğradığına dair rapor verilmesi halinde, ilgili hava aracı üzerindeki her türlü vergi borcu ve gümrük mevzuatından doğan yükümlülükler ile diğer takyidatlara bakılmaksızın sicilden terkini yapılarak hava aracı hurdaya ayrılacak. Terkin işleminden sonra, Türk siciline kayıtlı hava aracının sicil kaydında takyidat bulunması halinde Genel Müdürlük tarafından ilgili icra müdürlükleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, terkin işleminin yapıldığı ve hurda olarak hava aracının satışının yapılacağı bildirilecek.

Hurdaya ayrılan hava araçları, Genel Müdürlüğün ruhsatlandırdığı havaalanı işleticisi tarafından ayrıştırılmaksızın bütün donanımları ile birlikte ilan yoluyla duyuru yapılmasını müteakip açık artırma usulü satılacak. Alacakların tasfiyesinden sonra kalan miktar satıştan itibaren beş yıl içinde hak sahiplerinin müracaatları halinde ilgililerine iade edilecek,  beş yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması halinde söz konusu bedel Genel Müdürlük bütçesine gelir olarak kaydedilecek.  Bu gelirlerin harcanacağı yerler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan onay çerçevesinde belirlenecek ve böylece havalimanlarında bekleyen, çirkin görüntü veren, havalimanı kullanımını zaman zaman sınırlayan etkenler ortadan kaldırılarak uçaklar ülke ekonomisine kazandırılacak.

Yönetmelik İçin Tıklayınız.