SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

KKTC’nin Suriye Vatandaşlarına Vize Uygulanmasına Yönelik Kararı

25 Temmuz 2019
Dışişleri Bakanlığımızdan alınan yazıda, KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'nin KKTC'nin vize uyguladığı ülkeler arasına dahil edilmesine karar verildiğine ilişkin 21 Haziran 2019 tarihinde yazılı açıklamada bulunduğu bildirilmekte olup, söz konusu açıklama aşağıda sunulmaktadır.
 
"KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı Açıklaması;
 
Bilindiği üzere savaş ve olağanüstü durumdan dolayı Suriye vatandaşları ülkelerini terk etmek zorunda kalmakta, farklı ülkelere sığınma talebinde bulunmaktadırlar. Bu nüfus hareketlerinden ülkemiz de nasibini almaktadır. Sığınma taleplerinin uluslararası düzeydeki otoritesi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle (BMMYK) Bakanlığımız bu konuda yakın bir çalışma ve işbirliği içerisindedir. Bahsekonu insanlara yardım amacıyla işlem ve değerlendirmelerin yapılabilmesine yönelik olarak geliştirilen mekanizmayla Suriye vatandaşları BMMYK’yla işbirliği halinde ve ilgili makamlarımız olan İçişleri Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nün bilgisi ve onayıyla GKRY’ne geçiş imkanı buluyorlardı. Son haftalarda bu amaçla gelen kişilerin sayısındaki önemli artış Ercan Havaalanı’ndaki bekletme kapasitesinin de üzerinde bir yığılmaya sebebiyet vermiştir. Bu durum özellikle son birkaç haftadır bu kişilerin gayri insani koşullarla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur.
 
Bu sorunların aşılabilmesi ve ülkemize giriş yapmaksızın bir nevi transit olarak Ercan Havaalanı’ndan geçilmesini sağlayan sözkonusu uygulamanın değiştirilmesi yoluna gidilmiştir. Bakanlar Kurulu bugün, Suriye’nin de vize uygulanan ülkeler arasına dahil edilmesine karar vermiştir.
 
Kamuoyumuza saygıyla duyurulur."