SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlanmıştır

7 Mayıs 2021
31 Mayıs 2012 tarihinde İzmir’de imzalanan ve 7006 sayılı Kanunla Türkiye Büyük Millet Meclisince onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması” Cumhurbaşkanınca onaylanarak 7 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete yayımlanmıştır.

Anlaşmaya göre taraf ülkeler arasında tayin edilmiş hava yollarına, belirlenen hatlar üzerinde tarifeli uluslararası hava hizmetlerini yürütebilmeleri için çeşitli haklar tanınacak.

Bu haklar arasında;
- Diğer akit tarafın ülkesi üzerinden iniş yapmaksızın uçma hakkı
- Söz konusu ülkede trafik dışındaki amaçlar için duraklama hakkı
- Birlikte veya birbirinden ayrı olarak uluslararası trafiği indirmek ve almak amacıyla anlaşmanın ekinde belirtilen o hat için ülkede belirlenen noktalarda duraklama hakkı ile anlaşmada belirtilen diğer haklar bulunuyor.

Anayasamızın 90. Maddesi “Türkiye Cumhuriyeti adına Yabancı Devletlerle ve Milletlerarası Kuruluşlarla yapılacak antlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır” hükmü uyarınca uygun bulunan söz konusu Anlaşma, imzalandığı 2012 tarihinden itibaren idari düzeyde yürürlükte olup, hâlihazırda Türk Hava Yolları A. O. tarafından sefer gerçekleştirilen bir noktadır.