SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Hava Araçlarında Halon İçeren Taşınabilir Yangın Söndürücülerin Kullanımına İlişkin

6 Şubat 2026

Ülkemizin taraf olduğu Montreal Protokolü ve ilgili ulusal/uluslararası mevzuat kapsamında, ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının azaltılması ve sonlandırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, havacılık sektöründe Halon gazına alternatif yangın söndürme sistemlerine geçiş süreci yürütülmektedir. Genel Müdürlüğümüzce daha önce duyurulduğu üzere, kabin içerisinde kullanılan taşınabilir yangın söndürücülerde Halon kullanımına ilişkin bitiş tarihi 31 Aralık 2025 olarak belirlenmiştir.

Ancak, Halon alternatifi söndürücülerin kullanımına yönelik kabin modifikasyonlarını teknik gerekçeler veya tedarik kaynaklı sorunlar sebebiyle belirtilen süre içerisinde tamamlayamayan işletmeler olduğu görülmüştür. Bu kapsamda, uluslararası uygulamalar da göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme neticesinde, teknik ve ekonomik olarak uygulanabilir bir alternatifin bulunamadığının ortaya konulduğu belirli durumlarda esneklik sağlanabilecektir.

Bu çerçevede;

Belirtilen tarihe kadar dönüşüm işlemlerini tamamlayamayan işletmelerin, teknik, operasyonel veya tedarik kaynaklı gerekçelerini detaylı şekilde açıklayan başvurularını Genel Müdürlüğümüze iletmeleri gerekmektedir. Sunulan gerekçeler SHGM tarafından değerlendirilecek olup, kabul edilebilir bulunan durumlar için ilave süre talepleri ayrıca ele alınacaktır.

Kamuoyuna önemle duyurulur.