SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçucu personelin uçuş, görev ve dinlenme sürelerine Avrupa standardı geliyor…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü havacılık sektöründe uçuş emniyeti açısından önemli konuların başında gelen uçucu personelin uçuş, görev ve dinlenme sürelerine ilişkin değişiklikler için yeni bir taslak talimat hazırladı.

 

İlk olarak 2002 yılında, sektörün tüm aktörleri ile yapılan değerlendirme toplantıları sonucunda SHT 6A-50 talimatı yayımlanmış ve bugüne kadar anılan talimat 4 defa revize edilmişti.

 

Havacılık işletmelerine yapılan denetimlerde uygulanması hassasiyetle takip edilen talimatın, uçuş emniyetine ilave katkılar sağlaması ve yorgunluk risk faktörünü asgari düzeye indirmesi için halen yürürlükte olan SHT 6A-50 Rev.4 Talimatı üzerinde yeni bir değişikliğe gidiliyor.

 

Avrupa Birliği mevzuatlarına da paralel olarak hazırlanan beşinci revizyon taslağı, http://www.shgm.gov.tr/ adresinde Duyurular başlığı altında yayınlanarak havacılık sektörü ile tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan  görüşleri alınması üzere gönderildi.

 

Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.

 

Söz konusu talimatın temel hedefini; havacılık işletmelerinde görev yapan pilot ve kabin memurlarının uçuş, görev ve dinlenme sürelerini kontrol altına alarak fiziki ve zihni yorgunluktan doğabilecek, uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyecek gelişmelere mani olunması ve havacılık işletmeleri ile uçucu personelin sorumluluklarının net olarak belirlenmesi oluşturuyor.