SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sivil Havacılık Komisyonu Dördüncü Toplantısını Gerçekleştirdi…

6 Mart 2014
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanması için gerekli eğitim politikalarının üretilerek hayata geçirilmesi amacıyla oluşturulan Sivil Havacılık Komisyonu dördüncü toplantısını 04 Mart 2014 tarihinde 44 kurum/kuruluştan 76 katılımcı ile SHGM'de gerçekleştirdi.

Komisyon Başkanı Sn. Prof. Dr. Durmuş GÜNAY başkanlığında düzenlenen toplantı, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ’nin açılış konuşmasının ardından sivil havacılık eğitimi veren kurumları, eğitim standartları, nitelikli işgücü, eğiticilerin durumu ve sorunları ile ilgili gündemdeki konular masaya yatırılarak çözüm önerileri ele alındı.

Yapılan sunum ve değerlendirmeler neticesinde;
Havacılık alanında eğitim gören öğrencilerin staj konularının standardize edildiği çalışma komisyona sunulmuş, hazırlanan staj loglarının standart olarak kullanılması benimsenmiştir.

Komisyon çalışma grubunun yaptığı anket ve değerlendirme ile 2023 yılına kadar havacılık alanında ihtiyaç duyulan iş gücü, meslekler bazında çıkarılmıştır. Yapılan analizde özellikle teknisyen yetiştiren okulların SHGM'den onaylı olmaması sebebi ile mezunlarının iş gücüne nitelikli olarak katılamadıkları ve öğrencilerinin mağdur olabildiği, bu sebeple havacılık alanından eğitim veren yüksek öğretim kuruluşlarının SHGM'den onay almalarının zorunluluğu tartışılmış, bu konudaki usulün belirlenerek YÖK bildirilmesi kararı alınmıştır.

Ders içeriklerinin standart hale getirilmesi, yabancı dillerdeki ders kaynaklarının Türkçe’ye çevrilmesi, eğitici videoların hazırlanması gibi hususların gündeme geldiği toplantıda ayrıca sivil havacılık yüksek okullarında görev alacak eğitici personeli sıkıntısının giderilmesi için de sektördeki tecrübeli kişilerden yarı zamanlı eğiticiler olarak faydalanabileceği belirtildi.

Toplantı’da ayrıca havacılık sektöründeki bazı görevler için boy ve kilo gibi fiziki özelliklerin ÖSYM Tercih Kılavuzunda “özel şartlar” kısmında önceden belirtilmesi hususunun YÖK'e bildirilmesine karar verildi.
Pilotaj eğitimi konusunda yapılan sunumda, pilotaj eğitimi tamamladıkları halde sektörde iş bulamayan pilotların olduğu, buna rağmen ülkemizde çok sayıda yabancı pilot istihdam edildiği ele alındı. Bu nedenle, pilotaj bölümlerindeki öğrencilerinin sektörün beklenti seviyesinde mezun olmalarına yönelik olarak, adayların bölümlere kabulü öncesinde özel yetenek testlerine girmeleri ve pilot olabilmek için istenen şartları sağlamaları gerektiği ve ÖSYM Tercih Kılavuzunda “Özel Şartlar” kısmında bir ibare eklenebileceği görüşüldü.
Anadolu, Erciyes ve Kocaeli Üniversiteleri önderliğinde bir çalışma grubu kurularak müfredatlarının , Hava Aracı Bakım Eğitimi Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-147) gerekliliklerinin uyumlu hale getirilmesi ve öğrencilerin doğrudan lisans alabilecek seviyede mezun olmaları yönünde çalışma yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.