SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

96 ülke, ikili havacılık müzakereleri için Antalya’da buluşacak…

15 Ekim 2015
Dünya Sivil Havacılık Örgütü(ICAO) Havacılık Müzakereleri Konferansı(ICAN’15); 19-23 Ekim 2015 tarihleri arasında 96 ülkenin katılımı ile Antalya’da gerçekleştirilecek. ICAN’15 toplantısına bu sene ilk kez turizm kuruluşlarının davet edilmesiyle “Kıtaların ve Kültürlerin Birleştiği ülke” sloganı ile Türkiye, havacılık ve turizm sektörlerini küresel ölçekte buluşturan bir etkinliğe de imza atmış olacak.

ICAN Toplantısı’na ilk kez 2009 yılında İstanbul’da ev sahipliği yapan Türkiye, dünya genelinde en fazla ülkeye uçuş gerçekleştirilen ülke olması dolayısı ile ICAO tarafından ikinci kez havacılık müzakerelerinin adresi seçildi.

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ICAN’15, dünya genelinden 96 ülkenin katılımı ile en yüksek katılımlı ICAN konferansı olacak. Daha önce en fazla 78 ülkenin katıldığı ICAN konferansına, Türk sivil havacılığındaki büyümeye dünya çapında verilen önem çerçevesinde bu sene rekor düzeyde katılım bekleniyor.

Konferans; ikili havacılık anlaşmaları yapmak üzere ICAO üyesi ülkelerin sivil havacılık otoritelerini buluşturmanın yanısıra 6 uluslararası organizsayon ve 60 şirketin de katılımı ile sektörel ve bölgesel işbirliklerine de zemin hazırlayacak. Bu sene ICAO kararı ile turizm kuruluşlarının da davet edildiği ve toplam katılımcı sayısının 1000’e ulaşması beklenen konferansta, 500’den fazla ülkeler arası veya sektörler arası ikili görüşmenin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve ICAO Başkanı Dr Olumuyiwa Benard Aliu ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından açılışı gerçekleştirilecek konferansta, ikili havacılık müzakerelerinin yanısıra sivil havacılık ve turizm sektörlerine ilişkin paneller, çalıştaylar, yerli ve yabancı işletmeler için iş görüşmeleri de düzenlenecek.

2009 yılında İstanbul’da düzenlenen ve 64 ülkeden 250 katılımcılının iştirak ettiği ICAN'09’da, katılımcı ülkeler arasında toplam 200 ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirilmiş ve 50 tane anlaşma imzalanmıştı. Türkiye de bu konferans kapsamında, 34 ülke ile müzakerelerde bulunmuş ve 8 ülke ile havacılık anlaşmasına imza atmıştı. ICAN 2015’te ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 60 ülke ile havacılık görüşmelerinde bulunmayı hedefliyor.

Türkiye, 2016 ICAO Konsey Üyeliğine Aday…

ICAO Konsey Başkanı, Dünya Turizm Örgütü”nün üst düzey yöneticilerinin ve delegasyonların katılacağı konferans, Türkiye’nin 2016 ICAO Konsey Üyeliği açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, kuruluşundan bu yana ilk defa 1947-1950 yılları arasında sadece bir kez ICAO yönetiminde bulunmuş olup, geçtiğimiz yıl yapılan ICAO Genel Kurulu’nunda Konsey üyeliğine adaylığını açıklamıştır. ICAO konsey üyeliği 3 faktöre bağlı olup, bunlar hava ulaştırmasındaki gelişmişlik düzeyi, sivil havacılığın alt yapısının geliştirilmesi için ICAO'ya katkı ve bölgesel temsil konusundaki yeterliliktir. ICAO’nun küresel ölçekte sivil havacılıkla ilgili regülasyonları gerçekleşiren kuruluş olarak belirlediği standartlar tüm üye ülkelerce uygulanmaktadır ve Türkiye’nin bu kararları belirleyen konseyde yer alması Türk sivil havacılığının gelişimine önemli katkı sunacaktır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur...