SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Müdürümüz Bilal EKŞİ’nin Uluslararası Sivil Havacılık Günü Mesajı

6 Aralık 2015
Sivil havacılık sektörünün değerli çalışanlarının ve bu alanda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlarımızın 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kutlar, emniyetli bir havacılık sistemi için işbirliğimizin artması temenni ederim.

Dünya genelinde sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetli ve düzenli bir şekilde sürdürülmesi amacıyla 1944 yılında Şikago Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’na(ICAO) üye tüm ülkeler, 7 Aralık tarihini Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kutlamaktadır.

BM tarafından 1996 yılında alınan karar doğrultusunda Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak ilan edilen 7 Aralık, ekonomik kalkınma bakımından uluslararası sivil havacılığın önemini ve işbirliğini vurgulaması bakımından önem taşımaktadır. Zira, havacılık faaliyetlerinde en iyi standartların yakalanması, tüm ülkelerin küresel havacılık sistemin bir parçası olarak hareket etmesini gerekli kılmaktadır.

ICAO tarafından 2015-2018 dönemi için belirlenen “Hiçbir Ülkenin Geride Kalmaması için Birlikte Çalışıyoruz” teması doğrultusunda, sivil havacılık faaliyetlerinin tüm üye ülkelerde standart bir düzeyde yürütülmesi, küresel havacılık sisteminin emniyeti bakımından hayati öneme haizdir. Dolayısı ile ülkeler arasında oluşacak olan işbirliğinin temelinde de, ülke içindeki havacılık faaliyetlerinin eşgüdüm içinde yürütülmesi bulunmaktadır.

Uluslararası havacılık kural ve standartların uyguladığı güçlü bir sektör, küresel ölçekte etkili bir aktör olmayı ve karar alma mekanizmalarında aktif rol olmayı beraberinde getirmektedir. Ülkemizde de, 2003 yılında başlayan serbestleşme ve rekabet ortamı sayesinde havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, gerek havacılık işletmelerimizin küresel ölçekli oyuncular haline gelmesi, gerekse uluslararası havacılık kuruluşları içinde temsil kabiliyetimizin arttırması gibi kazanımları beraberinde getirmiştir. Nitekim ülkemizin 2016 yılında ICAO Konsey üyeliğine aday olmamızda da bu gelişmelerin ve sektörümüzün verdiği desteğin payı büyüktür.

ICAO ile Türkiye arasında 2015 yılında sivil havacılık alanındaki mevcut işbirliğimizin geliştirilmesi ve havacılık eğitimleri alanında iki ayrı anlaşma imzalanmıştır. Bu çerçevede son bir yıl içinde az gelişmiş ve gelişmekte olan 6 ülkeye sivil havacılık eğitimi verilmiştir. Türkiye, bulunduğu coğrafyada sivil havacılık düzenlemelerini öncelikli olarak hayata geçiren ülke olarak bu rolü başarıyla üstlenmektedir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak, uluslararası teşkilatların belirlediği kuralların tüm sektör kuruluşlarımızca uygulanması ve Emniyet Yönetim Sistemi’ne geçilmek suretiyle yürütülen faaliyetlerde standart oluşturulması temel hedefimizdir. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz yasal düzenlemeler ve mevzuat çalışmaları, sivil havacılık sektörünün sürdürülebilir büyümesinin teminatı olan uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğini sağlamak içindir.

Havayolu işletmelerinden genel havacılık işletmelerine, havaalanları işleticilerimizden uçuş okullarımıza, bakım kuruluşlarımızdan yer hizmetleri kuruluşlarına uzanan geniş bir yelpazede, sektördeki tüm kurumuşlarımızın giderek daha büyük oranda, bu düzenleme ve standartları benimsediğini görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sektörümüzün ihtiyaç ve beklentilerini önceleyerek, eşgüdüm içinde çalışmalarımızı yürütmeyi ve sivil havacılığımızı el ele daha ileri bir seviyeye yükseltmeyi hedefliyoruz.

İşbirliği içinde çalışmalarımızı yürütme temennisiyle bir kez daha sivil havacılık sektörümüzün Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kutluyor, uçuş emniyeti çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürmeyi diliyorum.

Saygılarımla,
Bilal EKŞİ
Sivil Havacılık Genel Müdürü