SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Müdürümüz Sn. Bilal EKŞİ'nin Yeni Yıl Mesajı...

Sevgili Sektör Çalışanları,
Sevgili Mesai Arkadaşlarım,

Havacılık sektörü olarak başarılı bir 2015 yılı geçirdik…

Bu yıl içerisinde taşımacılık alanında sektörümüz %10’un üzerinde bir büyüme gösterdi. Havayollarımızdaki uçak sayısı 422’den 486’ya çıkarken; ülkemiz tescilindeki kayıtlı hava aracı sayısı 1231’den 1342‘ye yükseldi.

Denetim sorumluluğumuzdaki tüm alanlarda %10’un üzerinde bir büyüme ile birlikte bu gelişmeyi karşılamak için kadromuzu, Uçak Teknisyeni, Pilot, Hava Trafik Kontrolörü, Mühendis dâhil olmak üzere yeni arkadaşlarımız ile güçlendirerek personel sayımızı 240’dan 275’e çıkardık. 2016 yılında da hedefimiz personel sayımızı 320’ye çıkarmak olacaktır.

Sektörümüzde her alanda yaptığımız habersiz denetimleri artırarak kalite bilincinin süreklilik kazanmasını amaçladık. Ayrıca emniyet performans ölçütleri geliştirerek sektörümüzün ölçülebilir hedefler doğrultusunda sürekli kendini kontrol etmesi ve raporlaması kültürü oluşturulmasını sağladık. Değişik alanlarda Emniyet Performans Göstergelerine (Safety Performance Indicators) temel teşkil edecek şekilde ulusal hedefler konulması için ölçüm çalışmaları başlattık.

Bu çalışmalarımıza bir örnek olarak memnuniyetle SAFA puanını verebiliriz. 2014’te havayollarımızın SAFA değerlendirme puanı 0,4 iken bu puan 2015’te 0,34’e iyileşerek Avrupa Birliği’nden daha iyi bir derecede devam etmektedir.

2015 yılı uluslararası ilişkilerde de başarılı bir yıl olarak geçti. Bu yıl için de 95 Ülkenin katılımı ile tarihinin en büyük Uluslararası Sivil Havacılık Müzakereleri (ICAN) toplantısı Antalya’da ev sahipliğimizde gerçekleştirildi. 54 ülke ile müzakere gerçekleştirerek 300 yeni uçuş hakkı ile ülkemize ilave 600 milyon Dolar ciro üretme imkânı sağlandı. Anlaşmamız olan ülke sayısı 165’e ulaşarak, dış hat uçuş noktaları 237’den 258’e ulaştı. Türk Hava Yolları, dünya sıralamasında en fazla ülkeye uçan havayolu haline gelmiştir.

ECAC, D8 kuruluşlarının yönetimindeki etkinliğimizin yanında Eurocontrol PC Başkanlığına ikinci dönem de Genel Müdür Yardımcımız seçilmiştir. 2013’te başlattığımız ve ısrarla sürdürdüğümüz 2016 ICAO Konsey üyeliği adaylığımız neticeye ulaşmış ve Türkiye Avrupa’nın 8 üyelik kontenjanından biri olarak açıklanmıştır.

Avrupa Birliği; son 13 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyen havacılığımız ve 3. Havalimanı ile beraber bölgesel aktarma merkezi haline gelecek ülkemiz ile havacılık alanında bütünleşmek için kapsamlı havacılık anlaşması yapmak için Türkiye'ye çağrı yapmıştır.

2015 yılında başlattığımız yeni uygulamalar şunlardır:
  • Yabancı bakım kuruluşlarını yetkilendirilmesi
  • Balon operasyonlarının Türkiye çapına yayılması için balon uçuş prosedürü ve teşvik genelgesinin yayımlanması
  • VFR hava araçlarının takibi için hava aracı takip sistemi ve bu yolla VFR Rotaların çıkarılması
  • Havayolu bilet fiyatlarının tüketiciye direk gösterilmesinin sağlanması
  • Kabin ve Kokpit denetlemelerinin standardize edilmesi ve etkin şekilde yapılması
  • Uçuculara yönelik alkol ve psikoaktif denetlemelere başlanması
  • Hava trafik ünitelerinin habersiz acil durum senaryoları ile denetlenmesi
  • Engelli yolcularımızın havayolu seyahatlerinin kolaylaştırılmasına yönelik düzenleme yayımlanması
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile beraber ortak incelemelere başlanılması
  • Uçak ve Parçaları üretimi ve sertifikasyonu ile ilgili yerel mevzuatın tamamlanması
  • TSE ile yapılan protokol kapsamında sertifikasyona yönelik test merkezlerinin kurulabilmesi sürecinin başlatılması
  • Terminal giriş noktalarının kaldırılması ve ilk uygulamanın İzmir’de yapılması
  • Uçuş güvenliğini artırmak için X-Ray operatörlerinin sertifikalandırılmaları tamamlanması
  • Uçak teknisyenliği ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim bakanlığı ile yakın çalışma yapılarak Tanınan Okul projesi hayata geçirilmesi
  • Esnek hava sahası ekipleri kurulması ve ortak çalışmalar başlatılması

2016 yılında da havacılığımızın tüm alanlarında %10’un üzerinde bir büyüme beklemekteyiz. Havacılığımızın uçuş emniyeti ve güvenliğini arttırmak için risk temelli ve habersiz denetimlere ağırlık vereceğiz. Her bir alanda ölçülebilir ulusal hedefler koyarak sektörümüzü bu esaslar üzerinde gözetimini yapacağız.

Amatör havacılığı geliştirmek için mevzuatlarımızı güncelleyeceğiz ve yeni tesisler için çalışmalar yapacağız.

Kurumsal yapımızı ve çalışanlarımızın yetkinliğini daha da geliştirerek ICAO denetimlerine uyum oranımızı %89’dan %95'e çıkaracağız.

Hava ulaşımını engelli vatandaşlarımıza daha ulaşılabilir hale getireceğiz, yolcu hakları alanında gözetim ve denetimlere devam edeceğiz. Çevreyi korumak için daha fazla kuruluşun yeşil sertifikasına sahip olması için gayret edeceğiz. Havalimanlarımızda giriş güvenlik noktalarının kaldırılması uygulamasına devam edilecek ve güvenlik personelinin yetkinliği artırılarak havayolu güvenliği daha da artırılacaktır.

ICAO Konsey üyeliği hedefimiz gerçekleşecek ve ülkemiz 50 yıl aradan sonra havacılığın merkez kuruluş yönetiminde yerine alacaktır.

Uçak ve parça üretimi alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu sertifikasyon hizmetlerini işbirliklerimiz ile sağlayabileceğiz.

Uçuş emniyet ve güvenliğinden taviz vermeden faaliyetlerimiz sektörümüzle koordinasyon içinde götüreceğiz.

2015 yılında aramızdan ayrılan tüm havacılık çalışanları ile arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim.

2016 yılının tüm sivil havacılık camiasına, çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diler, kazasız ve bol bereketli bir yıl dilerim.

Saygılarımla;

Bilal EKŞİ
Sivil Havacılık Genel Müdürü