SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Müdürümüzün 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü Mesajı

7 Aralık 2016
Sivil havacılık faaliyetlerinin küresel ölçekte uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği temelinde sürdürülebilmesinde vazgeçilmez unsuru işbirliği yapılmasıdır. Bu işbirliğinin temeli 1944 yılında Şikago Sözleşmesi ile BM tarafından Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) kurulması ile atılmıştır.

Bu işbirliğinin önemine ve sivil havacılık faaliyetlerinin ülkelerin ekonomik gelişmesine olan katkısını vurgulamak amacıyla ICAO, kuruluş tarihi olan 7 Aralık’ı Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak ilan etmiştir. ICAO’un 2015-2018 dönemi için “Hiçbir Ülkenin Geride Kalmaması için Birlikte Çalışıyoruz” olarak belirlediği tema da, işbirliğinin küresel havacılığın en önemli unsur olduğunu göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Türkiye olarak 2003 yılında başlatılan Bölgesel Havacılık Politikası sonucunda ülkemizin sivil havacılıkta kat ettiği büyük ilerlemenin zeminini de bu anlayış oluşturmaktadır. Türkiye, kamu-özel sektör işbirliğinin yanısıra bölgesel ve küresel havacılık örgütleri ile tesis edilen işbirliği neticesinde ülkemiz sivil havacılıkta dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri haline gelmiştir. Sivil havacılıkta yaşanan bu gelişmeler, sadece sektörel büyüme rakamları ile alyapı çalışmaları ile kalmamış aynı zamanda havacılık teknolojileri ve havacılık endüstrisi için de itici bir güç oluşturarak, yıllar sonra ülkemizi kendi uçağını tasarlayan, üreten ve sertifiklandırma kabiliyetine haiz bir ülke konumuna yükseltmiştir.

İkili havacılık anlaşmaları kapsamında dünyanın en geniş uçuş ağlarından birine sahip olan ülkemiz, 3. Havalimanı projesi kapsamında sivil havacılıkta dünyanın önemli hub’larından biri haline gelme hedefine hızla ilerlemektedir. Sivil havacılığın sürdürülebilir büyümesi için temel öneme sahip, nitelikli insan kaynakları gücünün sektöre kazandırılması amacıyla da ülkemiz 2016 yılında bölgenin en önemli eğitim merkezlerinden biri olması planlanan Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin temelini atmıştır. Hayata geçirilen bu projeler sonucunda Türkiye, 2023 yılında 750 büyük gövdeli uçak sayısına, 350 milyon yolcu sayısına ve dünya genelinde 500 uçuş noktasına ulaşma hedefine adım adım yaklaşmaktadır.

Sivil havacılık faaliyetlerimizin, uluslararası kuruluşların belirlediği standartlar çerçevesinde uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz verilmeden sürdürülmesi için tüm gayretimizle çalışmaya devam ediyoruz. ICAO Konsey Üyeliği’ne seçilmemizin ardından bu konudaki çalışmalarımız bölgesel ve küresel düzeyde daha büyük bir gayretle sürdürülecektir.

Bu başarıların elde edilmesinde liderliği ile büyük katkısı olan ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Bakanımız Ahmet ARSLAN’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesile ile başta Genel Müdürlüğümüzün değerli çalışanları olmak üzere sektörde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlarımızın, sivil havacılık çalışanlarının 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü tebrik ediyorum.

Saygılarımla,


Bahri KESİCİ
Sivil Havacılık Genel Müdür V.