SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı 35 ülkenin katılımı ile başladı…

25 Nisan 2018
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı 24 Nisan tarihinde Açılış Töreni ile başladı.

Asya ülkeleri başta olmak üzere katılımcı ülkelerle sivil havacılık müzakereleri gerçekleştirerek ülkelerarasındaki uçuş ağını geliştirmek ve aynı zamanda da ülkeler arasında havacılık alanındaki işbirliği imkânlarını görüşmek üzere düzenlenen konferans, 35 ülkenin sivil havacılık heyetinin ve 5 uluslararası örgütün temsilcilerinin de bulunduğu 300’ü aşkın katılımcı ile gerçekleştirildi.

ICAO Konsey Başkanı Olumuyiwa Benard ALIU başta olmak üzere dünya sivil havacılığına yön veren birçok önemli ismin buluştuğu konferans ikili havacılık müzakerelerinin yanısıra havacılıktaki son gelişmelerin ele alınacağı panellere de ev sahipliği yapılacak.

Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ’nin konuşmasıyla başlayan Açılış Töreni, D-8 Genel Sekreteri Dato’Ku Jaafar Ku SHAARI, Asya Parlamenter Asamblesi Milletvekili Burhan KAYATÜRK ve Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel ÇOŞKUNYÜREK ve ICAO Başkanı’nın konuşmasıyla devam etti.

 “Türkiye havayolu ağları yönünden doğal bir Hub…”
Bakan Yardımcısı Yüksel COŞKUNYÜREK konuşmasında Türkiye’nin havayolu ağları yönünden doğal bir hub olduğunu belirterek, “3 saatlik uçuş ile 40 ülkeye, 5 saatlik uçuş ile de 60 ülkeye ulaşılabilen bir ülkeyiz. Dünyanın 16. Büyük Avrupa’nın da 6. büyük ekonomiyiz. Ülkemiz doğal güzellikleriyle dünyada en fazla turist çeken 6. ülke. Turizm açısından havacılık önemli bir katalizör” dedi. Bakan Yardımcısı COŞKUNYÜREK Türkiye’nin ICAO’ya üye ülkeler içinde 30.sıradan 10. sıraya yükseldiğinin altını çizerek “120 ülkede 307 noktaya uçabiliyoruz. 169 ülke ile ikili havacılık anlaşmamız var. 15 yıldır havacılık alanında yaptığımız atılımlarla 16 milyondan fazla insanımız ilk defa uçakla seyahat etti ve 2017 yılsonu itibariye yolcu sayımız 200 milyonu aştı. Türkiye, dünyayı iş ve turizm açısından birbirine bağlayan merkez ülke ve Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı konumundadır.” şeklinde konuştu.

“Havacılık sürdürülebilir ekonomik gelişmenin itici gücü…”
ICAO Başkanı Benard ALIU, en hızlı ve en güvenli ulaşım biçimi olan havacılığın sürdürülebilir sosyal-ekonomik gelişmenin itici gücü olduğunu belirterek bu dinamik ve entegre sektörde gelecek yıllardaki sürdürülebilir büyümeyi mümkün kılmak için işbirliğinin önemine vurgu yaptı. ICAO Başkanı ALIU,  havacılıktaki büyümenin uçuş emniyeti ve havacılık standartlarını içermesi için ülkeler arasındaki işbirliğinin yansıra altyapının önemli bir unsur olduğunu ve havaalanlarının bu yetkin bir şekilde oluşabilmesi için denetimin büyük önem taşıdığına işaret etti.

“Türkiye, 20 yıl içinde dünyanın en hızlı gelişen 5. pazarı olacak…”
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ konuşmasında Asya bölgesinin dünya sivil havacılığının geleceğini şekillendirecek ölçüde büyümesine devam edeceğini ve hava ulaşım kapasitesinde 2030 yılında kuzey Amerika ve Avrupa’nın toplamından daha büyük bir seviyeye ulaşacağını belirtti. Uluslararası kuruluşların öngörülerine göre 2030 yılında yolcu sayısı en hızlı artacak beş pazarın sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Türkiye olacağı söyleyen Sayın KESİCİ, Asya Pasifik bölgesindeki havacılıktaki bu gelişmenin hem bölgede hem de küresel düzeyde ekonominin de canlanmasını beraberinde getireceğini ifade etti. Konuşmasında dünya sivil havacılık rakamlarına ilişkin de bilgi veren Genel Müdür Vekili KESİCİ, sivil havacılığın 660 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu ve Havacılık endüstrisinin gayri safi milli hasılaya 2,7 trilyonluk katkı yaptığını belirterek, “Havacılık sektöründe doğrudan istihdam sayı 9.9 milyon kişi, dolaylı istihdam ile bu sayı 62,7 milyona ulaşıyor.” dedi.

D-8 Genel Sekreteri Dato'Ku Jaafar Ku SHAARI de dünya genelinde havayolu ile taşınan yolcu sayısının 3.6 milyar olduğunu hatırlatarak, havacılık endüstrisinin insanları ve ülkeleri güçlendirdiğini, dünya çapında sosyal ihtiyaçları karşıladığını belirterek havacılığın en globalleşmiş endüstri olduğunu ve daha fazla insanı birbirine bağlamak için küresel havacılık ağının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.  Asya Parlamenter Assamblesi Başkanı Milletvekili Burhan KAYATÜRK ise konuşmasında Türkiye’nin coğrafi konumunun insan akışını da beraberinde getirdiğini, bu akışın havacılık alanında yönetilebilmesi için Asya Konferansı gibi organizasyonların ilişkileri güçlendirmek için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Konferansın ilk günkü programında, “Havacılık sektöründe yeni gelişmeler”, “Asya Bölgesinde havayolu bağlantılarının geliştirilmesi”,  “Eğitimlerin Havacılıktaki Rolü (Asya Perspektifi)” başlıklı paneller ile devam etti.