SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansında 17 ülke ile ikili havacılık görüşmesi yapıldı...

3 Mayıs 2018
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından 23-24 Nisan 2018’de Antalya’da düzenlenen Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı’nda 17 ülke ile ikili havacılık görüşmesi gerçekleştirildi. 
 
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Başkanı Olumuyiwa Benard ALIU, D-8 Genel Sekreteri Dato’Ku Jaafar Ku SHAARI başta olmak üzere 35 ülkenin sivil havacılık heyetlerinin katılımı ile gerçekleştirilen Konferans’ta 17 ülke ile ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirildi. Konferans kapsamında ayrıca ICAO Bölge Direktörlerinin Moderatörlüğünde dünya havacılığına yön veren önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı üç ayrı panel organize edildi.
 
Konferans süresince Bakan ve Bakan Yardımcısı düzeyinde katılımın olduğu Güney Kore, Kamboçya, Nijerya ve Rusya ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel ÇOŞKUNYÜREK tarafından ikili görüşmelerde bulunuldu.
 
Bununla birlikte, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ ve Genel Müdür Yardımcıları Haydar YALÇIN ve Can EREL başkanlıklarındaki heyetler tarafından konferans boyunca katılımcı ülkelerle ikili havacılık müzakereleri gerçekleştirildi. Bu Kapsamda Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan,  İran,  Kırgızistan, Malezya, Moldova, Myanmar, Sri Lanka, Tayland, Togo, Vietnam ve Yeşil Burun Adaları ile ikili müzakere düzenlendi. Müzakereler sonucunda 11 ülke ile sivil havacılık ilişkilerini düzenleyen anlaşma imzalandı.
 
Türkiye-Asya Sivil Havacılık Konferansı kapsamında ayrıca havacılıktaki gelecek öngörüleri doğrultusunda ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla uluslararası örgütlerin yöneticilerinin moderatörlüğünde paneller gerçekleştirildi. 
 
Konferans’ın ilk oturumunda ICAO Seyrüsefer Bürosu Direktörü Stephen CREAMER moderatörlüğünde “Dünya Sivil Havacılık Sektöründe Yeni Gelişmeler” konulu panel düzenlendi. “Asya’da Liberalizasyon ve Bağlanılabilirliğin Geliştirilmesi” başlıklı ikinci panel ise ICAO Avrupa ve Kuzey Atlantik Bölge Direktörü Fonseca DE ALMEIDA moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Konferansın üçüncü oturumunda düzenlenen "Sivil Havacılıkta Eğitimin Gelişen Rolü-Asya Perspektifi” konulu panele ise ICAO Hava Seyrüsefer Komisyonu Başkanı Claude HURLEY başkanlık etti. 
 
İki gün boyunca hem havacılık görüşmeleri hem de panellerle devam eden Konferans sonrasında katılımcı ülkeler 25-29 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen EurAsia Airshow’un Açılış Töreni’ne katıldı. Fuara katılan konuk heyetlere, havacılık endüstrisindeki gelişmelerin yanısıra ülkemizin turizm potansiyeli de tanıtıldı.