SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ACI Europe, havalimanlarımızın liste başı olduğu ilk yarı sonuçlarını açıkladı….

10 Ağustos 2018
Avrupa Havalimanları Konseyi(ACI); Haziran ayı, Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek ve 2018 yılının ilk yarısına ilişkin istatistikleri yayımlandı. ACI tarafından Avrupa’daki tüm havalimanlarının yolcu sayılara ilişkin artış rakamlarını içeren rapora göre, İstanbul Atatürk, Antalya, Sabiha Gökçen ve Esenboğa Havalimanları yükselişini hız kesmeden sürdürüyor.
 
25 Milyondan fazla yolcu kapasitesine sahip 1. Grup Havalimanları içinde Haziran ayında yolcu sayısında yüzde 28 artışla Antalya Havalimanı, Avrupa Havalimanları içinde birinci sırada yer aldı. Haziran ayında Esenboğa Havalimanı ise 10-25 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanları kategorisinde yüzde 17 artışla üçüncü oldu. 2018’in Nisan-Haziran dönemine ilişkin ikinci çeyrek rakamlarına göre de, Antalya Havalimanı yüzde 27.8 ile ilk sırada yer alırken, Esenboğa havalimanı yüzde 19.5 ile kendi kategorisinde ikinci sırada yer aldı.
 
İlk yarıyıl istatistiklerine göre de ülkemizdeki havalimanları,  Avrupa’da yolcu sayısını en fazla arttıran havalimanları oldu. Rapora göre altı aylık dönemde 1. Grup havalimanları içinde Antalya Havalimanı yüzde 25,2 artışla birinci, İstanbul Atatürk Havalimanı yüzde 12.9 artışla ile üçüncü , Sabiha Gökçen Havalimanı ise yüzde 12.4 artışla üçüncü oldu.  Avrupa’nın yolcu sayısını en fazla arttıran ilk beş havalimanı içinde bu üç havalimanımız yer alırken, ikinci grup havalimanları içinde Esenboğa Havalimanı yüzde 29,6 gibi rekor artış ile ilk yarıda yolcu sayısını en fazla artıran havalimanı oldu.
 
İlk yarıda AB ülkelerinde ortalama yüzde 6,7 artış olurken,  İzlanda, Norveç, İsviçre, Rusya ve Türkiye’nin de dahil olduğu AB üyesi olmayan ülkelerdeki ortama büyüme yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.
 
Kamuoyuna Duyurulur.