SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye’nin T-625 Özgün Helikopteri’ne SHGM’den “Özel Uçuş İzni”…

6 Eylül 2018
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), T-625 Özgün Helikopterine yönelik yaptığı denetlemelerinin sonuçlanması ile TC-HLP kuyruk numaralı  ilk prototip helikopter için “Deneysel” amaçlı  “Özel Uçuş İzni” verdi.

Tasarımı ve üretimi TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen, uçuşa elverişlilik ve sertifikasyon denetimi ve gözetimi ise SHGM tarafından yapılan Özgün Helikopter projesine yönelik SHT-21 Talimatı (Hava Aracı Ve İlgili Ürün, Parça Ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik Ve Çevresel Sertifikasyon Talimatı) kapsamında yapılan denetimler olumlu geçti. Bu çerçevede SHGM tarafından TC-HLP kuyruk numaralı  ilk prototip helikoptere “Deneysel” amaçlı  “Özel Uçuş İzni” yayımlandı.

Bu izin ile TUSAŞ, özgün tasarıma dayalı geliştirmekte olduğu helikopteri için uçuş testlerinin en  önemli aşamalarından biri olan “Havada Asılı Kalma (hover)” uçuşunu 6 Eylül 2018 Perşembe günü sabahı gerçekleştirmiştir. Bu testler, SHGM koordine ve izni diğer uçuş zarf noktalarını da kapsayacak şekilde, adım adım sürdürülecektir.

Eylül 2013 tarihinde start verilen “Özgün Helikopteri Projesi” için TUSAŞ, Genel Müdürlüğümüze Tip Sertifikası başvurusunu Mart 2016 tarihinde yapmıştır. Bu kapsamda 12 farklı disiplinde yaklaşık 30 uzmandan oluşturulan sertifikasyon grubunun çalışmaları SHY-21’de belirlenen çalışma usul ve esaslarına göre yürütülmektedir.

Helikopterin sertifikasyon gereksinimleri için  büyük helikopterlerin tasarım ve üretiminde referans olarak kullanılan CS-29 baz alınmıştır. CS-29 kapsamında TUSAŞ’ın 1956 emniyet gereksinime uyum göstermesi ve 100’ün üzerinde helikopter ve sistem seviyesi testi başarı ile icra etmesi gerekmektedir.