SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

İSTANBUL AIRSHOW 2018 kapılarını açtı…

28 Eylül 2018
12. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu (ISTANBUL AIRSHOW 2018) Cumhurbaşkanı Vekili Sayın Fuat OKTAY ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit TURHAN’ın katıldığı törenle açıldı. 150 firmanın ve 40’ın üzerinde hava aracının  sergilendiği fuarın Açılış Töreni’ne Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici’nin yanısıra DHMİ, TUSAŞ, SSM, THY ve daha pek çok kurum ve kuruluşun üst düzey yöneticilerinin ve sektör temsilcileri katıldı.
 
İstanbul Airshow’un Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, Türk sivil havacılığında 15 yılda üstün bir performans sergilediğine değinerek, yeni havalimanın hizmete girmesi ile birlikte Avrasya bölgesi başta olmak üzere ülkemizin dünyanın önemli havacılık merkezlerinden biri olmasının hedeflendiğini kaydetti.  İstanbul’dan 3 saatte 40 ülkeye, 5 saatte 60 ülkeye ulaşıldığına dikkat çeken Sayın Oktay, ülkemizin coğrafi ve stratejik konumunun büyük potansiyel sağladığı havacılığın diğer sektörlerin de katalizörü olduğunu vurguladı.  Cumhurbaşkanı Vekili Sayın Oktay konuşmasında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü(ICAO) Konsey üyeliğine seçilen Türkiye’nin sivil havacılıkla ilgili kararlarda söz sahibi bir ülke konumuna geldiğini ve ICAO’nun “Hiçbir ülke geride kalmayacak” hedefi doğrultusunda ülkemizin başta Afrika ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle havacılık alanındaki deneyimlerini paylaşabilecek bir noktaya ulaştığını belirtti.  Türkiye’nin 15 yıl önce ICAO ülkeleri içinde 30 sırada yer alırken, bugün 10. sıraya yükseldiğini hatırlatan Sayın Oktay,  170 ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunduğunu ve bu anlaşmalar kapsamında uçuş ağımızın 120 ülkede 316 noktaya ulaştığını ifade etti.                                                                                                                                                                                         
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan ise konuşmasında, yerli ve milli hava araçları üretiminde çok büyük mesafeler kat ettiklerini belirterek, "200 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımızda, yerli ve milli üretim uçaklarımızın inip kalkması artık bir hayal değil, inşallah o günleri de göreceğiz. Bizim hayallerimiz, birilerinin kabusu olsa da yolumuzdan dönmeyeceğiz." dedi.  Türkiye’nin havacılıkta tarihi başarılara imza attığını söyleyen Bakan Turhan, son 16 yılda havalimanlarında yıllık hizmet verilen yolcu sayısının 35 milyondan 195 milyona çıktığını dile getirerek, Türkiye'nin havacılık altyapısı ve uluslararası kabiliyetlerinin her geçen gün arttığını, bununla birlikte kullandıkları teknolojinin de milli olması için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.  Turhan, "Havacılık ve uzay sanayisinde amacımız, teknolojiyi ithal eden ülke olmak yerine; teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olmaktır." diye konuştu.

 Açılış Töreninin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakan Turhan ile birlikte beraberindeki heyet fuar alanında sergilenen hava araçları ile stantları ziyaret etti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından başlatılan Hürjet Projesi kapsamındaki Hürjet uçağında kokpite geçen Sayın Oktay ve Bakan Turhan,  SHGM’nin standına da ziyarette bulundular.


Kamuyouna Duyurulur….