SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

4. Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi, 34 bildiri ile bir ilke imza attı….

2 Kasım 2018
“Havacılık Psikolojisi, Psikiyatrisi ve Nörolojisi ve Bitkinlik”  konulu 4.Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi,  26-28 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) ve Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürlüğü katkılarıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından düzenlenen kongre, Havacılık Tıp Merkezleri, Uçuş tabipleri, Havacılık Tıbbı Derneği, TALPA, TASSA, Hava-İş, Havayolu temsilcileri, Uçuş Okulu Müdürleri, pilotlar ve havacılık psikologlarının bulunduğu 200’ün üzerinde katılımcıyla gerçekleştirildi.
 
 Açılış Konuşmaları; SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı tarafından yapılan kongrede, üç gün boyunca uzay ve havacılık tıbbının psikiyatri ve nöroloji branşlarını ilgilendiren her durumun tüm boyutlarıyla ele alındığı 2017 yılında kardiyoloji temalı yapılan kongreden sonra 14 oturum ve 34 bildiri ile uzay ve havacılık tıbbını  ilgilendiren ülkemizde düzenlenen en kapsamlı ikinci bilimsel program oldu.
 
İlk gün düzenlenen ilk oturumda, “Havacılıkta Bitkinlik ve Önlemler”, “Uyku Fizyolojisi ve Hijyeni”, “Uyku Apne Sendromu” ele alınırken, öğleden sonraki oturumda SHGM Uçuş Operasyon Daire  Başkanı Oğuzhan KABAKCI moderatörlüğünde SHGM Uçuş Operasyon Müdürlüğünden Mühendis Ali Osman YAMAN tarafından “Sivil Havacılık Otoritesi açısından Uçuş Süre Limitleri (FTL), eski ve yeni uygulamaları,  bu konudaki Şirketlerimizin, derneklerimizin Türkiye, Avrupa ve ABD uygulamaları ile bir arada değerlendirildi. Kongre’nin ilk gününde ayrıca Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA, Havayolları Kabin Memurları Derneği(TASSA) ve HAVA-İŞ Sendikası olmak uluslararası meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini içeren bir oturum daha düzenlendi.
 
Kongre’nin ikinci gününde SHGM Hava Sağlık Birim Sorumlusu Dr. Kadir EREN tarafından SHT APAM -Havacılık Personeli Alkol Ve Psikoaktif Madde Kontrollerine İlişkin taslak mevzuat ele alındı.  Ayrıca SHGM Havacılık Uzman Yardımcıları Gökhan ÇINAR ve Barış GÖKŞİN tarafından tabi olunan Uluslararası denetimler ve havacılık tıp merkezlerini ilgilendiren Yönetim sistemi ve El kitapları sunumlar gerçekleştirildi.
 
 
Kongre’nin devam ettiği üç gün boyunca, hava trafik kontrolörlerinin çalışma koşulları, stres yönetimi, pilotaj muayenelerinde görülen psikiyatrik olgular, pilot adayı seçiminde kullanılan testler, yaşlılıkta psikomotor gerilemeler, nörokognitif bozulmalar, kadın pilotların psikolojisi ve performansı, uçucularda nörolojik hastalıklar, uçak kazası sonrası psikoloji,  travma sonrası stres bozukluğu, pilotlarda psikiyatrik ilaç kullanımı ve uçuş kısıtlamaları gibi uzay ve havacılık tıbbıyla ilgili çok sayıda konu masaya yatırıldı.
 
SHGM tarafından hazırlanan Havacılık Personeli Alkol ve Psikoaktif Madde Kontrollerine İlişkin mevzuata konunun uzmanlarının da katkılarıyla son şeklinin verildiği Kongre kapsamında ayrıca ilk kez düzenlenen  'Hayat Boyu Onur Ödülleri'nin sahipleri ise Prof.Dr. Muzaffer Çetingüç, Prof.Dr. Hasan Fehmi Töre ve Prof.Dr. Ferşat Kolbakır oldu.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.