SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Müdür Vekilimiz Sayın Bahri Kesici’nin 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü Mesajı

7 Aralık 2018
Sivil havacılık alanında dünya ölçeğinde kuracağımız ikili ve çok tarafılı işbirlikleri yoluyla küresel havacılık faaliyetlerinin emniyetli ve güvenli bir şeklide yürütülmesi dileklerimle ICAO’ya üye 192 ülkenin 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kutluyorum.
 
Teknolojinin büyük bir hızla geliştiği dijital çağda, “Ağ Toplumu” olarak adlandırılan günümüz toplumunun erişim ve ulaşım imkanlarının geliştirilmesi en temel ihtiyaçtır. Havacılık bağlantılarının güçlendirilmesi de, gerek ülkeler arasında ve gerekse uluslararası alanda  işbirliğinin arttırılmasıyla mümkünkür.  Bu çerçevede, küresel ölçekte sivil havacılık kurallarını belirleyen, yasal düzenlemeleri oluşturan ve uygulanmasına yönelik standartları belirleyen kuruluş olarak faaliyetlerini sürdüren ICAO’nun “Hiçbir Ülkenin Geride Kalmaması için Birlikte Çalışma” temasına uygun olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Sivil havacılıkta işbirliğine yönelik atılacak adımları, “İstikbal Göklerdedir” hedefimizin gerçekleşmesi için en temel stratejik unsur olarak değerlendiren ülkemizin küresel havacılık sistemine katkısının üç boyutu bulunmaktadır. Bunlardan ilki;  diğer ülkelerle olan işbirliğinin güçlendirilmesi ve ikili havacılık anlaşmaları ile dünyanın en gelişmiş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline gelerek, havayolu yolcu ve uçak trafiğindeki gelişme rakamlarımız ile küresel havacılık sistemine yaptığımız katkıdır. “Dünyada uçmadığımız yer kalmayacak” hedefiyle kurduğumuz havayolu bağlantıları, ülkemizi havacılık listelerinin zirvesine taşıyan en temel kriterleden biridir.   
Küresel havacılık sistemine ikinci katkı unsuru ise,  uluslararası mevzuat ve standartlara uyum konusunda ülkemizin kat ettiği ilerleme ve havacılık emniyet yönetim sisteminin havacılık söktörümüze kazandırılmış olmasıdır. Uluslararası örgütlerle kuruduğumuz yakın işbirliği ile havacılık güvenliğinden ödün vermeden sektörümüzün sürdürülebilir büyümesi hedefi ile attığımız adımlarla bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyada ve bölge ülkelerinin sivil havacılık yapılanmasında örnek ülke olarak gösterilmektedir.

Üçüncü unsur olarak da, havacılıktaki mevcut imkan ve kabiliyetlerimizin altyapı potansiyelimizin geliştirilmesi yoluyla arttırılması ve stratejik coğrafyamızın ajantajlarını küresel havacılık sisteminin hizmetine sunan dev projelerin hayata geçirilmesidir. İstanbul Havalimanı ve hizmete açılacak bölgesel havalimanlarımızın ülkemizi dünyanın transit uçuş noktası haline getirmesinin yanısıra kıtaları birbirine bağlayan bir köprü olarak dünya havacılığının hizmetine sunulması, Türkiye’nin gelecek vizyonun önemli bir göstergesidir.

Türkiye’nin  küresel havacılık hedeflerine yaptığı bu katkılar neticesinde 2016 yılında örgütün karar alma organı olan Konsey Üyeliği’ne seçilmesi ile taçlandırdığı başarısı, 2023 havacılık hedeflerine doğru emin adımlarla yaklaştığımızın işaretidir. Bu başarıda en büyük pay, “irade”, “idare” ve “istikamet” sahiplerine aittir. Cumhurbaşkanımıza bu konuda gösterdiği kararlı ve güçlü iradesinden, Bakanlarımıza ve ilgili kamu kurumlaramıza bu iradeyi hayata geçiren başarılı idarelerinden ve sektörümüze de havacılık emniyeti ile güvenliğine bağlı bir istikameti yaşatmaları ve  faaliyetlerini sürdürmelerinden dolayı en içten şükran ve teşekürlerimi sunuyorum.

Genel Müdürlüğümüzdeki mesai arkadaşlarım başta olmak üzere, sivil havacılık kurumlarımızın ve sektörümüzün değerli yöneticilerinin ve çalışanlarının 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü en içten dileklerimle tebrik ediyorum.
 
 
Saygılarımla,
 
Bahri KESİCİ
Sivil Havacılık Genel Müdür V.