SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Küresel Havacılık Zirvesi 2019, Hindistan Mumbai’de düzenlendi…

Küresel Havacılık Zirvesi 2019, Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 15-16 Ocak 2019 tarihlerinde Hindistan’ın finans başkenti Mumbai’de gerçekleştirildi.

80 ülkeden 1000 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen zirvede, ICAO başta olmak üzere uluslararası sivil havacılık kuruluşlarının yöneticileri, 15 ülkeden Ulaştırma Bakanları, 37 ülkenin Sivil Havacılık Otoritesi ve 35’nin üzerinde firma bir araya geldi. Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici’nin ülkemizi temsilen katıldığı zirvede, havayolu taşımacılığında 2030 öngörüleri, havacılık endüstrisinin geleceği, havacılıkta büyüme alanları, teknolojik inovasyonların uçak yolculuğunu nasıl şekillendireceğine dair havacılığın önümüzdeki yıllardaki yol haritasına ilişkin pek çok konu ele alındı.

Zirve’nin Açılış Oturumu, küresel ölçekte havayolu taşımacılığının 2030 yılına kadar iki katına çıkacağı öngörüsü çerçevesinde ülkelerin havacılıkta büyüme gereksinimlerinin ele alındığı “Herkes İçin Uçmayı” mümkün kılma temasıyla gerçekleşti.  Farklı ülke Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanları’nın panelist olarak katıldığı ikinci oturumda,  kamu yararını dengeleyen politik yaklaşımlar ile hızlı ve geniş bir havacılık ekosisteminde emniyet ve güvenlik standartlarının korunmasının nasıl sağlanacağı tartışıldı.

Zirve’nin ilk gününde ayrıca güvenilir ve emniyetli bir İHA (drone) sistemi oluşturmak, havacılık finansmanı, üretimin değişen coğrafyası bağlamında Asya-Pasifik bölgesi başta olmak üzere havacılıktaki büyüme konularında paneller düzenlendi. İkinci gün düzenlenen panellerde ise, geleceğin hava araçları ve teknolojileri ile yapay zekânın havacılıktaki kullanımı, hava kargo ve lojistik, havacılık güvenliği, yeşil havalimanlarının geleceği ve havayollarının büyüme perspektifleri masaya yatırıldı.

Zirve kapsamında ICAO Konseyi Başkanı Dr. Olumuyiwa Benard Aliu başkanlığında "Diyaloglar ve müzakereler için dünyayı bir araya getirmek" temasıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlerinin katılımı ile bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Genel Müdürümüz Bahri Kesici’nin de bulunduğu toplantıda emniyet, güvenlik, insan kaynakları ihtiyacı, çevre, kaza inceleme sorumluluğu, İHA sistemleri gibi konular ele alındı.

Etkinlik kapsamında Hindistan’ın sivil havacılık alanındaki çalışma ve hedeflerini içeren 6 temel politika belgesi katılımcılara duyurulmuş ve ayrıca https://www.globalaviationsummit.in/reports adresinde erişime açılmıştır.


 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.