SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM’nin düzenlediği Çalıştayda, Uçuş Okulları’nın sorunları masaya yatırıldı.

7 Şubat 2019
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından 6 Şubat 2019 tarihinde İstanbul’da Bakan Yardımcımız Dr. Ömer Fatih SAYAN’ın katılımıyla “Uçuş Okulları Çalıştayı” düzenlendi. 
 
Uçuş Okullarının yöneticilerinin ve temsilcilerinin katılımıyla Türk Sivil Havacılık Akademisi’nde düzenlenen Çalıştay, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın ve Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici’nin açılış konuşmalarıyla başladı. 
 
Bakan Yardımcısı Fatih Sayan Açılış Konuşmasında, sivil havacılıkta yaşanan gelişmelerin kalıcı olması için havacılığın her alanında yetişmiş insan gücünün önemine dikkat çekerek,  5 yıl içinde yıllık yaklaşık en az 1000 pilota ihtiyaç duyulacağını ve bu nedenle eğitim faaliyetlerine yönelik yatırımların öncelikle hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için pilotaj eğitimi veren kuruluşların havayolu işletmeleri ile yapacakları işbirliği protokollerinin önemine değinen Bakan Yardımcısı Sayan ayrıca  Bakanlık olarak gerek özel sektöre gerekse üniversitelere mevzuatlar çerçevesinde her türlü destek ve kolaylığın sağlandığını ifade ederek Ocak 2019’dan itibaren SHGM’nin EASA uyumlu pilot lisansı vemeye başladığını da sözlerine ekledi.
 
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici ise yaptığı konuşmada, sivil havacılıktaki hızlı büyümenin havacılığın her alanında olduğu gibi pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik devlet, üniversite ve özel sektörün işbirliği içinde hareket etmesinin önemine işaret etti. Bu amaçla uçuş okullarının talep ve beklentilerini masaya yatırmak,  sorunlarını ve çözüm önerileri görüşmek üzere bu çalıştayın düzenlendiğini belirten Genel Müdür Vekili Kesici,  sektörün geleceği için en öncelikli meselenin yetişmiş insan kaynağı olduğunu ve sorunların çözümü için tüm tarafların imkan ve kabiliyetleri ölçüsünde gerekeni yapması gerektiğinin altını çizdi. 
 
 Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumunda, SHGM ve DHMİ tarafından birer sunum gerçekleştirildi. SHGM Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sunumda sektörel büyüklük,  mevcut düzenlemeler ve mevzuatlar hakkında  ve SHGM Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sunumda ise hava sahasının eğitim uçuşları için kullanımı ve VFR uçuşlar ile ilgili bilgi verildi. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı sunumda ise havaalanlarının uçuş okullarının kullanımına yönelik mevcut düzenlemeler ve uygulamalar paylaşıldı. 
 
Uçuş okullarının sorunlarını dile getirdiği Çalıştayın ikinci oturumunda ise, eğitim uçuş sahaları, havalimanı iniş kalkış alanları, VFR trafik hizmetleri ve uçuş tahsisleri, yakıt temini, hava sahası kullanımı, uçuş öğretmeni ihtiyacı, uçuş maliyetlerinin azaltılması,  motorlu taşıtlar vergisinin azaltılması gibi konular ve çözüm önerileri ele alandı. 
 
Çalıştayda gündeme gelen konuların çözümüne yönelik bir eylem planı çıkartılarak sektörün talep ve önerilerinin somutlaşmasına yönelik Şubat ve Mart aylarında sunulacak ayrıntılı raporların ardından Nisan ayı başında yeni bir toplantı düzenlenmesine karar verildi. 


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.