SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

6. Avrupa-Asya Pasifik Havacılık Güvenliği Forumu gerçekleştirildi

27 Şubat 2019
Avrupa-Asya Pasifik Havacılık Güvenliği Forumu,  Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) ve Singapur Ulaştırma Bakanlığı işbirliği ile  25-26 Şubat 2019 tarihlerinde Paris’te düzenlendi.
 
“Tehditlerin ve risklerin  değerlendirilmesi”, “Güvenlik teknolojileri ve innovasyon”, “Güvenlik eğitimi ve kültürü” ve “Siber güvenlik ve yıkıcı teknolojiler” başlıkları ile dört ayrı oturumda gerçekleştirilen foruma,  Türkiye’den  SHGM, EGM, DHMİ, TAV, TAV Fraport ve STM temsilcilerinden oluşan bir heyetle katılım sağlandı.
 
Avrupa  sivil havacılığına yönelen son tehditler ile Asya Pasifik Bölgesi’nde riskler ve devletlerin havacılık güvenliğinde ortaya çıkan zorlukları aşmak için uyguladığı tedbirlerin ele alındığı ilk oturumda, SHGM Havacılık Güvenliği Daire Başkanı Serdar Karabulut  tarafından “Kara Tarafı Güvenlik Tedbirleri” konusunda bir sunum yapılmıştır.  Bu kapsamda Türkiye’nin kara tarafı güvenlik tedbirleri, İstanbul Atatürk Havalimanı’na yönelik terör saldırısı ve saldırı sonrasında havaalanında alınan tedbirler, kurumlar arası iletişim ve işbirliği konularında ülkemizin tecrübeleri paylaşılmıştır.
 
“Güvenlik teknolojileri ve innovasyon” başlıklı oturumunda, yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte havacılık güvenliğinde yaşanan operasyonel zorluklar masaya yatırılarak, Güvenlik teknolojisi alanında Avrupa'daki gelişmeler, Havacılık güvenliğini destekleyen teknolojiler ve havacılık güvenlik ekipmanları  gibi konular değerlendirilmiştir.  Güvenlik eğitimi ve kültürü bağlamında  havacılık güvenliğini ulusal ve kurum düzeyinde daha da güçlendirecek araçların değerlendirdiği oturumun yansıra siber güvenlik ve yıkıcı teknolojilerin havacılık güvenliği üzerindeki etkileri üzerinde de durulmuştur.
 
Foruma Avrupa’dan Çek Cumhuriyeti, Fransa, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, Romanya, İsviçre, Ukrayna ve İngiltere ile  Asya-Pasifik bölgesinden Japonya, Lao, Miyanmar, Yeni Zellanda, Singapur, Salomon Adaları ve Taylandın yanısıra havalimanı işleticilerinin yanısıra EASA ve EUROCONTROL gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri de katılmıştır.
 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.