SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye’nin İlk Yerli Tasarım Sıcak Hava Balonu Uçmaya Hazır

24 Ocak 2020
Türkiye’nin ilk yerli tasarım sıcak hava balonu yapılan tüm testlerden başarıyla geçerek sertifika almaya hak kazandı.
 
Kapadokya Bölgesinde faaliyet gösteren Pasha Balloons tarafından tasarlanıp üretilen PH-120 model sıcak hava balonu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen uçuşa elverişlilik ve diğer testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından sertifikalandırıldı.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde 22 Ocak 2020 tarihinde düzenlenen törende, PH-120 Model Sıcak Hava Balonu’nun “Tip Sertifikası” ile “Tasarım Organizasyon” ve “Üretim Organizasyon” Onaylarına ait sertifikalar, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici tarafından Pasha Balloons firmasına takdim edildi.
 
2018 yılında başlatılan ve Genel Müdürlüğümüzün gözetimi ve denetiminde yürütülen PH-120 Model Sıcak Hava Balonu Projesi yaklaşık bir yıl içinde tamamlanarak 10 Ekim 2019 tarihinde Kapadokya’da düzenlenen törende tanıtım uçuşunu gerçekleştirdi. Sıcak Hava Balon Kubbesi’nin sertifikasyon çalışmaları, EASA (CS31.HB Amend.1 )nin sertifikasyon şartnamesindeki ilgili gereksinimler doğrultusunda SHGM sertifikasyon uzmanları tarafından yürütüldü. Organizasyonun yetkilendirme süreçlerine paralel olarak, 12 Kasım 2019 tarihinde Pasha Balloons’a PH-120 Model Sertifikasyon Projesine istinaden Tip Sertifikası, TCDS Tasarım ve Üretim Organizasyon Onaylarının (TOO ve ÜOO) verilmesi uygun bulunmuş ve dün düzenlenen törenle sertifikalar takdim edilmiştir.

Söz konusu firma, Aralık 2019 tarihinde 7 farklı hacim ve büyüklükteki kubbe tasarım ve üretimi için kurumumuza başvuruda bulunmuştur. Kubbe tasarım ve üretim çalışmalarına paralel olarak Pasha Balloons Üretimi A.Ş. firması, balonun diğer kritik bileşenleri olan sepet ve itki-yakıt sistemlerini de yerlileştirmeyi hedeflemektedir. Kurum olarak ilk kez tecrübe edinmekte olduğumuz balon ve alt bileşenlerinin ilk uçuşa elverişlilik sertifikalandırılması çalışmaları kapsamında, hem personel yetkinliğinin artırılması sağlanmış hem de yerli firmaların söz konusu ürünlerini yerli ve milli imkânlarla tasarlayıp üretmeleri teşvik edilmiştir.

 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur…