SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılıkta Gelecek ve Gelişen Teknolojiler Çalıştayının Açılış Oturumu Gerçekleştirildi

16 Mart 2021
Kapadokya Üniversitesi öncülüğünde, 16-18 Mart 2021 Tarihleri arasında düzenlenen  “Havacılıkta Gelecek ve Gelişen Teknolojiler” Çalıştayı, Sayın Bakanımız ve Sayın Genel Müdürümüzün de katılım sağladıkları açılış oturumu ile gerçekleştirildi.
 
Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU, “Önümüzdeki On Yılı Öngörmek” konulu uluslararası konferansın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
 
Sayın Bakanımız, Bakanlığımızın vizyonunu ve gerçekleştirdiğimiz projeler ile tüm ulaşım ve haberleşme modlarındaki gelişmeleri belirttiği konuşmasında, özellikle havacılık sektöründeki faaliyetlerimiz ile bu alanda geleceğe yönelik persfektimizi detaylı bir şekilde ifade etti. Sivil havacılık sektöründeki yatırımları ve Sektör ile ilgili istatistiki bilgileri de konferans katılımcıları ile paylaştı.
 
Sn. Bakanımız açılış konuşmasının sonunda; düzenlenen çalıştay ve uluslararası konferansın başarılı geçmesi ve hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
Çalıştayın açılış oturumunda, Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Kemal YÜKSEK gerçekleştirdikleri konuşmada;
COVID-19 salgınının, dünya sivil havacılık sektöründe eşi görülmemiş etkiler meydana getirdiğini, EUROCONTROL ve IATA gibi uluslararası organizasyonların verilerine göre 2020 yılında; 2019’a kıyasla yolcu trafiği, havalimanı ve havayolu şirketleri gelirlerinde % 60’a yakın azalmanın yanı sıra, hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıların gelirlerinde de milyarlarca dolar düşüşün yaşandığını belirtti.

COVID-19 salgını sona erdiğinde, havacılığın yeniden toparlanmasıyla beraber gelecekteki taleplere cevap verebilmek ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın önemli olduğunu, Sivil havacılığın her alanındaki modernizasyonunda, yapay zeka ve dijitalleşme konularının giderek önem kazandığını ifade etti. Artık hiçbir sürecin salgın öncesi gibi yürütülemeyeceği, bu durum ise, hem rollerin hem de süreçlerin tamamen değişeceği anlamını da taşıdığı, bu değişimden Sivil Havacılık Otoritelerinin ciddi etkileneceği açıklamasında bulundu.

Ayrıca, ‘Dünya havacılığının, 2022 yılından sonra ağırlık merkezinin batıdan doğuya doğru ilerleyerek İstanbul’u merkez alacağı düşünülürse,  Avrupanın en işlek havalimanına ve en çok ülkeye uçan havayolu şirketine sahip olan ülkemizin, uluslararası kuruluşlarda güçlü temsil etkisinin olmayışı kabul edilemez bir durum’ olduğunu ifade etti.

Bu nedenle, 2022 ICAO konsey seçimlerin de Türkiye’nin ikinci gruptan bağımsız aday olma kararı aldığını, İnşallah üye ülkelerin tercihi de, hak eden ve kendilerine havacılığın her alanında destek sunabilecek Türkiye’den yana olacağını belirterek,  Çalıştayın Sektörümüz için hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.