SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Ülkemiz havayolu işletmelerinin bulgu oranı tüm zamanların en iyi seviyesinde.

Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansı(EASA) verilerine göre; Türk havayolu işletmelerine yurt dışında gerçekleştirilen SAFA denetimlerdeki bulgu ortalaması 0,20'ye gerileyerek tüm zamanların en iyi seviyesine ulaştı.


SAFA denetimleri, yabancı havayolu işletmelerinin AB ülkeleri arasında yaptıkları operasyonlarda diğer ülkeler tarafından uçağın kalkışından önce gerçekleştirilen denetimler olup hava araçlarının uçuş emniyeti konusunda uluslararası gereklilikleri yerine getirip getirmediğine bakılmaktadır. Uçağın fiziksel durumu, kokpit ve kabinde uyulması gereken gerekliliklerin kontrol edildiği denetimlerde, uçakla seyahat esnasında yolcuların uçuş emniyeti sağlayacak kuralların en üst düzeyde uygulanması amaçlanmaktadır.


Yabancı Hava Araçlarına Gerçekleştirilen Emniyet Değerlendirmesi olarak adlandırılan SAFA Programı kapsamında, Türk tescilli uçaklarda Avrupa ülkeleri uçaklarından daha az bulgu tespit edildi. Türkiye bugün itibariyle 0,20 bulgu ortalaması ile 0,44 bulgu ortalaması olan EASA ülkelerinden iki kat daha iyi bir düzeyde bulunmaktadır.


İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde Avrupa'da en iyi performanslara sahip hava limanlarımız ve hava yollarımızla birlikte, hava araçlarımız da emniyet performansı açısından en ön sırada yerini almıştır. Hava araçlarımıza yapılan 225 SAFA denetlemesi ile yurt dışında en fazla denetlenen ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye, bu denetimlerden bulgu oranını düşürerek çıkmıştır.


Türkiye’nin 2010 yılında 0,91 olan bulgu ortalaması, 2011 yılında 0.87’ye, 2012 yılında 0.67’ye kadar gerilemişti. Avrupa ülkelerinin bulgu ortalaması olan 0,50’den daha iyi bir oran sağlanması hedefi çerçevesinde 2016 yılına gelindiğinde Türkiye, bulgu ortalamasını 0.38’e düşürerek Avrupa’nın en düşük ortalamaya sahip 5. ülkesi olmuş, 2017 yılında da bulgu ortalamasını 0.34’e düşürerek 4. sıraya yükseltmiştir.


Türkiye, 2013 yılından beri Avrupa ülkelerinin bulgu ortalamasından daha iyi ortalamaya sahip olmaya başlamış ve sürekli ve düzenli bir şekilde bulgu ortalamasını düşürerek ilk sıraya yerleşmiştir. Şu anda Avrupa'da yer alan önemli ülkelerin bulgu ortalamaları şu şekildedir: İspanya:0,55, İtalya;0,52, Fransa:0,50, İngiltere:0,48, Almanya:0,47 ve Avusturya:0,33. Bu çerçevede, SAFA bulgu ortalaması EASA ülkelerinde 0,44 iken ülkemizde 0,20 seviyesine düşerek en iyi düzeye gelmiştir.


Kamuoyuna Saygıya Duyurulur…