SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Panama Sivil Havacılık Otoritesi ile Tek Nokta Güvenlik (One Stop Security) Uygulaması Başladı.

Tek Nokta Güvenlik uygulaması kapsamında Panama Sivil Havacılık Otoritesi yetkilileri 8-12 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul Havalimanında bir inceleme ziyareti gerçekleştirmiştir. Söz konusu ziyaret kapsamında, Ülkemizden Panama’ya giden yolcular, kabin bagajları ve uçak altı bagajlarının taraması ile bunlarla ilişkili sivil havacılık güvenlik programı, havaalanı güvenlik programı, kalite kontrol programı, eğitim programı, güvenlik ekipmanları, yasadışı eylemlere müdahale yönetimi, personelin eğitimi ve tarayıcıların sertifikasyonu gibi konularda inceleme gerçekleştirilmiştir.
 
Söz konusu incelemeye ilişkin inceleme raporu ve tanımaya ilişkin nota 6 Aralık 2021 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşmıştır. İnceleme raporunda Ülkemizde ve İstanbul Havalimanında uygulanan havacılık güvenliği tedbirlerinin uluslararası standartlarda olduğu veya daha üst seviye uygulandığı belirtilmektedir. Notada ise inceleme raporuna istinaden havacılık güvenliği uygulamalarına ilişkin tek taraflı tanımanın gerçekleştirilmesinin uygun olduğu, bu kapsamda İstanbul Havalimanından Panama Tocumen Havalimanına giden ve buradan başka bir havalimanına transfer olan;
Yolcuların, Kabin bagajlarının ve Uçak altı bagajlarının Tocumen Havalimanında tekrar taramaya tabi tutulmadan doğrudan transfer olacağı hava aracına gidebileceği ve uygulamanın 26 Kasım 2021 tarihi itibarı ile başladığı belirtilmektedir.
 
Söz konusu projeye diğer ülkelerin de dahil edilmesi amacıyla çalışmalar devam etmektedir.
 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.