SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Panama’ya tarifeli uçak seferleri için anlaşma imzalandı…

15 Nisan 2014
Türkiye ile Panama arasında tarifeli uçak seferlerinin başlatılabilmesi amacıyla iki ülke arasında ikili havacılık anlaşması imzalandı. Haftada 14 frekans yolcu ve sınırsız kargo seferlerini içeren anlaşma ile, ülkemizin havacılık anlaşması bulunduğu ülke sayısı Amerika’da 26, dünya genelinde 161’e ulaştı.

Türkiye – Panama İkili Havacılık Anlaşması; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri AKA ve Panama Dışişleri Bakan Yardımcısı Mayra AROSEMENA tarafından 14 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da imzalandı.

Anlaşmaya göre; Türkiye tarafından tayin edilen havayolları Panama’da Panama şehri ve Kolon’a, Panama tarafından tayin edilen havayolları ise İstanbul ve Ankara’ya tarifeli sefer yapma hakkı elde etti. Her iki ülkenin havayolu işletmeleri anlaşma kapsamında haftalık 14 frekans tarifeli yolcu, frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferi yapabilecek.

Diğer taraftan, ticari hakları düzenleyen Mutabakat Zaptı da Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal EKŞİ ile Panama Sivil Havacılık Genel Müdürü Carlos Pashales tarafından imzalandı. Mutabakat Zaptı ile, tayin edilen taşıyıcıların üçüncü taraf dâhil olmak üzere; kod paylaşımı, bloke yer ve diğer ticari uygulamalar gibi pazarlama uygulamalarına katılabilmesine de imkan tanındı.

SHGM özellikle Amerika kıtasına yönelik uçuş ağının geliştirilmesi amacıyla 1-4 Mayıs 2013 tarihlerinde İzmir’de Türkiye-Amerika Sivil Havacılık Konferansı düzenlemişti. Uçuş ağına yeni noktalar eklenmesi ve var olan noktalara daha fazla uçuş gerçekleştirilmesi amacıyla görüşmelerin yapıldığı konferansta, Amerika Kıtasında 25’in üzerinde yeni şehre uçuş imkanı ve 228 milyon nüfuslu bir pazara erişim sağlanmıştı.

Amerika kıtasının ortasında yer alan, kanalı ile ünlü Panama ile yapılan anlaşma ile, Türkiye’nin Amerika kıtasında anlaşma yaptığı ülke sayısı 26’ya yükselirken, dünya genelinde 161’e ulaştı.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.