SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu..

2 Eylül 2014
D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Çalışma Grubu ve Genel Müdürleri Toplantısı, 24-25 Ağustos 2014 tarihlerinde Bangladeş’te düzenlendi. Türkiye’nin havaalanlarında görev yapan Tarayıcı Personellerin sertifikalandırılmasına yönelik çalışması, toplantının önemli gündem maddelerinden birini oluştururken, D-8 ülkeleri bu konuda ülkemizden destek istedi.

Açılışını Bangladeş Sivil Havacılık Bakanı Rashed Khan Menon’un gerçekleştirdiği ve Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Türkiye sivil havacılık yetkililerinin katıldığı toplantıda, global havacılık alanındaki gelişmeler, havacılığın insan kaynakları ihtiyacı, eğitim alanındaki işbirliği imkanları ve Tarayıcı Personel Sertifikasyon uygulaması görüşüldü.

D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammed Mousavi toplantıda yaptığı konuşmada, havacılık sektörünün dünya ekonomisine yaklaşık 2 trilyon dolar katkı sağladığını, yıllık 2.5 milyar yolcu ve 5.30 trilyon dolar değerinde kargo taşındığını belirterek, böylesine devasa bir sektörde işbirliğinin önemine dikkati çekti.

ICAO verilerine göre 2013 yılında D-8 ülkelerinde taşınan yolcuların yüzde 34'lük kısmını Endonezya’nın, yüzde 30'luk kısmını da Türkiye'nin taşıdığını ifade ederek bu iki ülkedeki gelişmelere işaret edildi.

Toplantıda, havaalanlarındaki “Tarayıcı Personel Sertifikasyonu”na ilişkin ve tamamen yerli olarak geliştirilen yazılım ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, üye ülkelerden gelen talepler üzerine bu konuda eğitim verilmek suretiyle üye ülkelere destek olunacağını belirtti. Toplantıda ayrıca, D-8 ülkeleri arasında çok taraflı bir anlaşmanın hazırlanması ile Türkiye’nin sivil havacılıkta liberalizasyon deneyimini üye ülkelere aktarması için de seminer düzenlenmesine karar verildi.

Türkiye’nin öncülüğünde kurulan bölgesel işbirliği gruplarından biri olan ve halen kapasite geliştirme Başkan Yardımcılığı SHGM tarafından yürütülen D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu, aynı zamanda 2016 ICAO Konsey üyeliğine aday olan ülkemizi güçlü bir şekilde destekleme kararı da aldı.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.