SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sivil Havacılık Komisyonu 6. Toplantısı Gerçekleştirildi…

9 Mart 2015
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde oluşturulan Sivil Havacılık Komisyonu 6. Toplantısı, 03 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanması için gerekli eğitim politikalarının üretilerek hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalarını yürüten Sivil Havacılık Komisyonu toplantısına 38 kurum, üniversite, işletme ve dernekten 52 kişi katıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Sn. Bilal EKŞİ’nin Komisyon Başkan vekili olarak yaptığı açılış konuşmasının ardından sivil havacılık eğitimi veren kurumları, eğitim standartları, nitelikli işgücü, eğiticilerin durumu ve sorunları ile ilgili gündemdeki konular masaya yatırılarak çözüm önerileri ele alındı.

Kaliteli Eğitim Verilmesi Amacıyla Kontenjan Azaltılması kapsamında, YÖK’ün bu konuda ihtiyaç analizlerini göz önünde bulundurarak diplomalı işsizliğin önüne geçilebilmesini teminen öneri sunması gerektiği görüşüldü. Diğer taraftan Öğretim Üyelerinin Tecrübe Kazanması başlığında, YÖK-38 kapsamında üniversitelerden görevlendirilen personelin tecrübelerinden yararlanıldığı görevlendirilen personelin ise iş detaylarını bu kapsamda daha net öğrendikleri ifade edildi. Öğretim üyelerinin deneyim kazanmasını teminen yaz döneminde sektörde ya da SHGM’nin ilgili bölümlerinde çalışabileceği görüşüldü.

Toplantıda ayrıca Müfredat; pilot ve teknisyenlere uygulanan İngilizce yeterliliği konuları da ele alındı. Bu çerçevede, SHGM tarafından yapılan pilot dil yeterlilik sınavlarının yetkilendirme ile başka kuruluşlara devredilebildiği ve talep edilmesi halinde üniversitelerin de sınavlar için yetkilendirilebileceği dile getirildi. Teknisyen dil yeterlilik koşullarının ise; SHT-66L ile belirlendiği ve detaylı bilginin bu talimattan edinilebileceği belirtildi.

Toplantıda, 4 yıllık Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği programlarının isminin “Havacılık Yönetimi” olarak değiştirilmesi gerektiği önerisinde bulunuldu. Bölümlerin Özel Şartlarının belirlenmesi (GBT, sağlık raporu, yetenek sınavı) konusunun daha önce komisyon tarafından görevlendirilen çalışma grubu tarafından değerlendirilerek uygun bulunduğu ve bu özel şartların tercih kılavuzunda yer alması için YÖK’e görüş verildiğine değinildi.

Ayrıca Şahin KARASAR’ın başkanlığını yapmış olduğu komisyon çalışma grubu tarafından “Türkiye’nin 2023 Havacılık Vizyonu” ile ilgili 2023’e kadar öğretim elemanı gereksinimi konusunda gerçekleştirdikleri Pazar araştırması sonucunda çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.

Sivil Havacılık İşletmeciliği alanında 2023’e kadar öğretim elemanına gerek olmadığı ve 2023 yılında ihtiyaç fazlası diplomalı bir gurubun olacağı, kabin memurluğunun ise şimdilik var olan kontenjanını koruması durumunda ancak sektörün ihtiyaçlarını yakalayabileceği, Uçak Bakım Teknolojisi/ pilotaj bölümünde şimdi ve 2023 yılında da ihtiyaç arz edeceği bilgisi verilmiştir.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.


Sunumlar
SHK Eğitim Çalışma Grubunun Faaliyetleri - Prof.Dr. Şahin KARASAR
SHGM Faaliyetleri - Adem KARSLIOĞLU