SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye'nin Havacılık Güvenliğindeki Başarısı ICAO Tarafından Tescillendi…

24 Mart 2015
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından Türk sivil havacılığına yapılan denetlemelerde, ülkemizin sivil havacılık güvenliği ile ilgili kritik hususlarda uluslararası mevzuata uyumluluk oranının yüzde 93’e kadar yükseldiği tespit edildi.

“Yeni Döngü ICAO Denetimi” kapsamında 4-11 Aralık 2014 tarihleri arasında ulusal düzeyde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havalimanı düzeyinde ise Esenboğa Havalimanı’nda yapılan denetleme raporları tamamlandı. ICAO tarafından SHGM’ye gönderilen sonuç raporunda, sivil havacılık güvenliği mevzuatının kritik unsurlarının uygulanmasındaki eksiklik derecesinin (lack of effective implementation of critical elements) yüzde 6,37 uyum oranının ise yüzde 93.63 olduğu belirtildi.

Ülkemiz havacılık güvenliği mevzuatı ve uygulamalarının Şikago Konvansiyonu Ek 17-Güvenlik standartları ve Ek 9-Kolaylılar güvenlik ile ilgili standartlarına uyumluluğuna ilişkin bulgu ve tavsiyelerin yer aldığı sonuç raporuna göre; bir önceki denetimlerde yüze 35.44 olan eksiklik derecesi yüzde 6.37’ye kadar düşürülerek önemli bir başarı elde edildi.

ICAO 2002 yılından itibaren Evrensel Güvenlik Denetleme Programı(USAP) kapsamında belirli aralıklarla üye devletlerde denetim gerçekleştirilmekte ve yetkili sivil havacılık otoritelerinin havacılık güvenliği faaliyetlerini düzenleme ve denetleme kapasitesi ölçülmektedir. Özellikle havacılık sektörünün emniyet ve güvenliğinin daha da arttırılması için gerekli tüm uluslararası kriterlere tam uyumluluk için çalışmalarını sürdürerek ICAO denetimlerinden başarıyla çıkan SHGM, 2011 yılından bu yana sivil havacılıkla ilgili toplam 193 yasal düzenlemeyi hayata geçirerek önemli bir rekora imza atmıştır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.