SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Hava aracı ve Parçalarının Sertifikasyonu Kapsamında İşbirliği Protokolü İmzaladı…

9 Kasım 2015
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Türk Standardları Enstitüsü(TSE), hava aracı ve hava aracı parçalarının sertifikasyonu kapsamında yapılacak test ve muayene işlemleri ile ilgili işbirliği protokolü imzaladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Hamdi Yıldırım ve TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz tarafından 9 Kasım 2015 tarihinde imzalanan protokol ile, yerli işletmelerin hava aracı ve parça imalatında gerekli testler yapılarak uluslararası standartlar çerçevesinde uygunluğu değerlendirilecek. Bu çerçevede milli uçağımızın yapımı için imal edilecek her türlü teknolojinin uçuşa elverişlilik kapsamındaki test ve muayeneleri de iki kurumun işbirliğinde yapılacak.

İşbirliği Protokolü, hava araçlarının uçuşa elverişliliği konusunda faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken test ve muayene işlemlerini, gözetimlerinin gerçekleştirilmesini, test merkezlerinin kullanımını, ulusal standartların hazırlanmasını ve tecrübe paylaşımını içeren hususları hususları kapsıyor.

Ulusal sivil havacılık mevzuatı ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda yürütülecek faaliyetler ile ilgili olarak, TSE'nin bünyesinde test merkezleri oluşturulacak. Protokol kapsamında ayrıca gerekli eğitimlerin düzenlenmesi, uzman havuzunun oluşturulması, yürütülecek faaliyetlerin elektronik ortamda yapılması için gerekli bilişim sistemlerinin oluşturulması da hedefleniyor. İki kurum izlenecek yol ve yöntem ile ilgili, önümüzdeki altı ay içinde bir “Uygulama Yönergesi” hazırlayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Hamdi Yıldırım, protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, tasarım, üretim ve sertifikasyonun birbirinden ayrılmaz olgular olduğu, havacılık sanayinde sertifikasız ürünlerin hiçbir anlam ifade etmediği ve hava araçları için imal edilen ürünlerin test ve sertifikasyon alanında işbirliği içeren bu protokolün Türkiye’nin kendi dizayn ettiği, yaptığı ve sertifakalandırdığı milli uçak projesi açısından önem taşıdığını kaydetti. TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz da konuşmasında, teknolojinin en üst seviyesinin havacılık sektöründe uygulandığını ve uçak ekipmanlarının uluslararası standartlarda test ve muayenesini yapmaktan ve milli uçak projesine de katkı sağlayacak olmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…