SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin temeli atıldı

7 Eylül 2016

Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı bölgesinde bulunan inşaat alanında düzenlenen bir törenle atıldı. 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan projenin bölgedeki en büyük havacılık akademisi olması hedefleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen "Türk Sivil Havacılığı Emniyet ve Güvenlik Eğitimi Kapasitesinin Geliştirilmesi” Teknik Yardım Projesi kapsamında kurulacak olan akademinin temel atma töreni, Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi’nin ev sahipliğinde ve Avrupa Birliği Komisyonu ve havacılık sektörü temsilcilerinin katılımlarıyla düzenlendi.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek temel atma töreninde yaptığı konuşmada, havacılık eğitim politikalarının etkin bir yöntemle hayata geçirilmesinin havacılığın gelişmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin sadece ülkemizde değil bölgemizde de havacılıkta ihtiyaç duyulan kalifiye personelin yetişmesine katkı sağlayacağını kaydetti. 

Dünya ülkelerinin havacılıkta yıllık yüzde 5 büyüme gösterirken, Türkiye’nin yıllık yüzde 10 büyüme gösterdiğini belirten Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, 13 yıl önce Dünya Sivil Havacılık Teşkilatı(ICAO) içinde 30. sırada yer alan Türkiye’nin bugün 10. sıraya yükseldiğini ifade etti.

-“5 yıl içinde Türkiye havacılıkta Avrupa’da birinci ülke haline gelecek”
Türkiye’nin sadece sektörel gelişme rakamları ile değil aynı zamanda havacılıkta taşıdığı potansiyel bakımından da önem taşıdığına vurgu yapan Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye'nin, önümüzdeki beş yıllık dönemde havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa’ da birinci ülke olacağının öngörüldüğünü hatırlattı.

-“Türkiye havacılık teknolojileri üreten bir ülke haline geldi”
Bakan Yardımcısı Çoşkunyürek, Türkiye’nin aynı zamanda havacılık teknolojilerini üreten ve sertifikalandıran bir ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin ilk yerli eğitim uçağı olan HÜRKUŞ’un uluslararası standartlarda sertifikasyon çalışmalarının başarıyla tamamlanarak uçmaya hazır hale geldiğini kaydetti.

-“Türkiye, 336 uçuş noktası ile dünyanın gen geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri…”
Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, Asya, Avrupa, Afrika olmak üzere kıtaların ve köprülerin buluşma noktasında yer alan ve 336 ülkeye doğrudan uçuş imkanı olan Türkiye’nin, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul 3. Havalimanı’nın 2018 yılı içinde hizmete açılmasıyla birlikte havacılıkta en önemli hub’lardan biri olacağının altını çizdi. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile, Türkiye’nin 2023 yılı havacılık hedefleri olan büyük gövdeli uçak sayısının 750’ye, iç ve dış hatlarda toplam yolcu sayını 350 milyona ve dünyadaki toplam uçuş noktasının 500’e çıkarılmasına hızla yaklaşıldığını belirtti.

Konuşmasında Türk sivil havacılığının bu başarılar neticesinde 2016 ICAO Konsey üyeliğine aday ülke olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, Havacılık Eğitim Akademisi'nin AB ile ilişkileri daha da pekiştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek AB delegasyonu üyelerine teşekkür etti.

Ev sahibi Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ise törende yaptığı konuşmada, havacılıkta dünyada ilk 5 ülkenin içinde yer almayı hedefleyen Türkiye’nin 3. Havalimanı ile nasıl bölgesel bir hub haline gelecekse Türk Sivil Havacılık Akademisi (TSHA) ile de bölgesindeki en önemli eğitim hub’ı olacağını kaydetti.

Son yıllarda, havacılık sektöründe eğitim kalitesinin artırılması, sektörün kendi personeline ve dışarıya verdiği eğitimleri standardize edilmesi, YÖK ile sağlanan işbirliği sayesinde havacılığın insan kaynakları ihtiyacını karşılamaya yönelik çok sayıda adım atıldığını belirten Genel Müdür Bilal Ekşi, uçuş okullarının ve havacılık meslek liselerinin Türk Sivil Havacılık Akademisi ile işbirliği içinde hareket etmesinin önemine değindi.

Türkiye’nin bölgesel bir eğitim merkezi haline getirecek akademinin 23 bin m2 alana 15 milyon Euro bütçeyle hayata geçirileceğini belirten Genel Müdür Ekşi, yıllık 2 bin civarında yerli ve yabancı havacılık personeline AB ve uluslararası standartlarda eğitim verme kapasitesi ile merkezin 2017 yıl sonunda açılmasının planlandığını kaydetti.

Temel atma töreninde konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot AB ve Türkiye’nin geleceğinde havacılığın en somut fırsatları barındıran bir işbirliği alanı olduğunu belirerek, Türkiye’nin AB pazarı için önemli bir ülke olduğunu ve bu eğitim merkezi ile birlikte hub olma hedefine daha çok yaklaştığını belirterek işbirliğine güçlü bir şekilde devam edeceklerini kaydetti.

AB Temsilcisi Matthew Baldwin ise konuşmasının başında, Atatürk ve Brüksel Havalimanı ile son olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini dile getirerek, AB Komisyonu için kilit rol oynayan Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine bu akademinin yeni bir ivme kazandıracağı ve güçlendireceğini ifade etti.



Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.