SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, Dünya Havacılığının Yönetimine Seçildi…

5 Ekim 2016

Türkiye, Dünya Havacılığının Yönetimine Seçildi…

Türkiye, dünya havacılığını yöneten, kural ve standartları belirleyen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)’nun yönetim organı olan Genel Konsey üyeliğine seçildi.

Bakan Arslan: “Konsey üyeliğine seçilmemiz Türkiye’nin sivil havacılıkta son 13 yılda yaptıklarının dünya tarafından tescil edilmesidir”.

Türkiye, 27 Eylül-7 Ekim 2016 tarihleri arasında ICAO’nun Montreal’deki merkezinde düzenlen 39. ICAO Genel Kurul Toplantısı’nda, örgütün karar alma merci olan Konsey üyeliğine seçildi.

ICAO'nun üç yılda bir yapılan Genel Kurul Toplantısı’na Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın başkanlığındaki sivil havacılık heyeti ile katılan Türkiye, ICAO Konseyi’nin 36 üyesinden biri oldu. Konsey üyeliği seçimlerine Avrupa grubu adaylarından biri olarak giren ve 172 üyenin 156’sının oyunu alarak seçilen Türkiye, 2019 yılı sonuna kadar 3 yıl süreyle dünya çapında sivil havacılıkla ilgili kararları alan ve onaylayan ülkelerden biri olacak.

2003 yılında havacılıkta başlayan dönüşüm neticesinde ICAO üyesi 191 ülke arasında 30. Sıradan 10. sıraya yükselen Türkiye’nin ICAO'nun hedefleri doğrultusunda küresel sivil havacılık faaliyetlerine en fazla katkıda bulunan ülkelerden biri olması ülkemizin desteklenmesinde önemli rol oynadı.

Bakan ASLAN: “Türkiye, 3 kıtayı birbirine bağlayan doğal bir havacılık merkezi”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ICAO Genel Kurulu’nda Türkiye adına yaptığı konuşmada, Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki köprü vazifesi gören coğrafi konumuyla sivil havacılıkta doğal bir havacılık bağlantı merkezi olduğunu belirterek, Türkiye’nin 41 ülkeyi 3 saatte, 53 ülkeyi 4 saatte ve 66 ülkeyi 5 saatte birbirine bağlayabilen havacılıkta stratejik öneme sahip tek ülke olduğunu kaydetti. Bakan Arslan, Türkiye’nin stratejik konumu, nüfus çeşitliği, ekonomik kapasitesi ve turizm potansiyeli ile dünyada en çok tercih edilen 6. destinasyon olduğunu ve sivil havacılıkta çok geniş bir pazara ulaşma imkanına sahip olduğunu belirtti.

Türkiye, gökyüzü köprüleriyle 191 ICAO üyesi ülkeden 166’sına ulaşıyor…

Bakan Aslan, 2003 yılında başlatılan Havacılık Politikası kapsamında “Hayatında her Türk vatandaşı en az bir kez uçağa binecektir” ve “Havayolu Halkın Yolu Olacak” hedefleri ile özel sektöre açılan havacılık sektöründe oluşan rekabet ortamı sayesinde, iç ve dış hatlarda Türkiye’nin dünyada en hızlı ve istikrarlı gelişme gösteren ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti. ICAO üyesi 191 ülkenin 166 tanesi ile ikili havacılık anlaşması bulunan Türkiye’nin kurduğu gökyüzü köprüleri ile 336 noktaya uçuş imkanı bulunduğunu ve dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Bakan Aslan, Türkiye’nin sivil havacılıkta elde ettiği başarılar neticesinde diğer ülkelere model ülke olarak gösterildiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin ICAO’nun “Geride hiçbir ülke kalmayacak” vizyonu çerçevesinde bölgesindeki ülkelere uluslararası havacılık standartlarının uygulanması konusundaki tecrübe ve birikimlerini aktardığını kaydeden Bakan Aslan, küresel havacılık sisteminin uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğine en fazla katkı sağlayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.

Bakan Aslan Türkiye’nin ICAO’nun karar alma organı olan Konsey üyeliğine seçilmesinin ülkemiz adına büyük bir başarı olduğunun altını çizerek, dünya havacılığında çok önemli bir aktör olan Türkiye’nin bundan sonra ICAO Konseyinde daha kuvvetli bir şekilde yer alacağını ve karar alma sürecine dahil olacağını belirtti.

Türk Sivil Havacılık Heyeti Konsey üyesi 36 Bakan ile ikili temaslarda bulundu…

Türkiye’nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın başkanlığında ülkemizin ICAO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Rıza Çolak, Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından temsil edildiği Genel Kurul Toplantısı’nda, çeşitli ülkelerin Bakanları ile görüşme yanında, Laos, Bahama Adaları ve Macao ile hava ulaştırma anlaşması imzalandı. Ayrıca Arap ülkelerin sivil havacılık birliği olan ACAC ile işbirliği protokolu imzalandı. Türk sivil havacılık heyetinin yoğun temas ve görüşmelerinin yanı sıra ICAO yönetiminin ve 191 ülkenin temsilcilerine Türk Havayolları sponsorluğunda Türkiye Resepsiyonu verildi.

Dünya sivil havacılığına ilişkin tüm kararlar ICAO Konseyi’nden çıkıyor…

Türkiye'nin de kurucularından olduğu ICAO, uluslararası sivil havacılığa ilişkin küresel standart ve tavsiyeler belirleyen Birleşmiş Milletler ihtisas örgütü olarak görev yapıyor. 1944'te imzalanan Şikago Sözleşmesi uyarınca, 1947'de Kanada-Montreal'de kurulan ICAO, tüm dünyada uçuş güvenliği ve sivil havacılığın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kuralları oluşturan kuruluş konumunda bulunuyor. Türkiye, 5 Haziran 1945 tarih ve 4749 sayılı Kanun ile ICAO’ya taraf olmuştur. ICAO bünyesinde tüm ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurul (Asamble) tarafından 3’er yıllık süreler için seçilen Konsey’de toplamda 36 ülke temsilcisi görev yapmaktadır. ICAO’nun kurulduğu 1945 yılında geçici dönem için Konsey Üyesi olan Türkiye, aradan geçen 66 yılı aşkın süredir ICAO Konseyi’nde temsil imkânı bulamamıştır. Üç ayrı kategoride üyeliğin bulunduğu ve bölgesel düzeyde temsilin önem arz ettiği Konsey’de, aralarında ülkemizin de bulunduğu Avrupa bölgesinden her 3 kategoride toplam 8 Ülke temsil edilmektedir.

Ülkemize ve Sivil Havacılığımıza hayırlı olsun.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur…