SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM’nin AB Eşleştirme Projesi’nin Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi…

14 Temmuz 2017
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İdari ve Kurumsal Yapısının Güçlendirilmesi" ile ilgili eşleştirme projesinin Kapanış Konferansı, 11 Temmuz 2017 tarihinde Ankara’da düzenlendi.
 
AB desteğiyle Fransa-Romanya Konsorsiyumu ile 2014 yılında başlatılan SHGM’nin idari ve kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve AB mevzuatlarına uyumun hedeflendiği eşleştirme projesi, iki yıllık sürenin ardından kapanış konferansı ile sona erdi.
 
Projenin sonuçlarını değerlendirmek üzere düzenlenen konferansa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, Türkiye Cumhuriyeti AB Büyükelçisi Christian Berger, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ile Romanya Büyükelçisi Gabriel Sopanda’nın yanısıra sivil havacılık sektöründen de çok sayıda temsilci katıldı.
 
Konferansta; Türk sivil havacılık mevzuatının AB müktesebatına uyumu ve Türkiye havacılık sektöründeki emniyet seviyesinin, çevre korumasının, hava seyrüsefer hizmetlerinin, güvenliğin ve piyasa erişiminin artırılmasına yönelik projenin temel hedef ve getirileri değerlendirildi. Aynı zamanda AB uzmanlarının tavsiyeleri ile sonuçların sürdürülebilirliğini sağlamak üzere kurumlar arasında geleceğe yönelik işbirliği mekanizmaları ele alındı.

Proje kapsamında, “SHGM Kurumsal Gelişimi”, “Hava Seyrüsefer Hizmetleri”, “Denetimlerde Bulguların Azalması”, “EASA Mevzuatları ve Havacılık Güvenliği”, “Emisyon Ticaret Sistemi ve Çevre Birimin Oluşturulması” olmak üzere toplamda 6 başlık altında çalışmaların eş zamanlı yürütüldü. Ayrıca insan kaynakları konusunda  iş tanımlarının belirlenmesi ve eğitim  programlarının hazırlanmasına yönelik faaliyetlerin de düzenlediği projenin iki yıllık uygulama süreci boyunca 51 uzman görevi ve 14 sektörel ziyaret gerçekleştirildi.  
 
Eşleştirme projeleri, mutabık kalınarak lehtar ülkelerin kamu mercileri ve Üye Ülkeler arasında paylaşılan politika amaçları etrafında şekillendirilmektedir. Bu projeler kapsamında, kesin sonuçlara ulaşmak üzere Üye Ülkelerden gelen uzmanlar tarafından uygulanan çok çeşitli faaliyetler yer almaktadır.  İki adet Proje Lideri (bir tanesi projeyi yöneten Üye Ülke adına, diğeri ise faydalanıcı kurum adına olmak üzere) ve Yerleşik Eşleştirme Danışmanı (RTA), Eşleştirme Projelerinin belkemiğini teşkil etmektedir. RTA tarafından koordine edilen proje, en az 12 ay boyunca geçici olarak faydalanıcı kurumun yönetimine verilmektedir. Eşleştirme projelerinin iş planı kapsamında genellikle uzman görevleri, eğitim faaliyetleri ve farkındalığı arttırmaya yönelik ziyaretler öngörülmektedir. 2.5 Milyon Euro maliyetli “SHGM’nin İdari ve Kurumsal Yapısının Güçlendirilmesi" Projesi’nde  18 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen ihaleyi Fransa ve Romanya Sivil Havacılık Genel Müdürlüklerinden oluşan Konsorsiyumu kazandı.  İki aşama halinde Nisan 2014-Mart 2015 ve Mart 2016-Temmuz 2017 dönemlerinde uygulanan proje kapsamında, İdari ve Kurumsal yapıyı güçlendirecek çalışmalar ve yasal düzenlemeler hayata geçirildi.
 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
 
 
Proje ile ilgili linkler: