SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Kadın Yükselir Türkiye Yükselir!

8 Mart 2018
Ses Üstü Uçuş Yapan ve Kariyerinde Uçan Kadın Havacılar, SHGM’nin düzenlediği sempozyumda havacılıkta toplumsal cinsiyet dengesinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacı ile Ankara’da bir araya geldi…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” dolayısıyla 8 Mart’ta Ankara’da “Havacılık Alanında Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirilmesi” konulu sempozyum düzenlendi. SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonunu (TCDGK) tarafından organize edilen sempozyum, havacılık sektöründe pay ve emek sahibi havacı kadınların katılımıyla “Kadın Yükselsin” sloganıyla gerçekleştirildi.  

Sempozyumun Açılış Konuşmasını yapan SHGM Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ,  8 Mart’ın sadece Dünya Emekçi Kadınlar günü değil aynı zamanda havacılık sektörü için de önemli bir gün olduğunu belirterek, dünyanın ilk kadın pilotu Barones Raymonde De LAROCHE’ın pilot lisansını 8 Mart 1910’da aldığını ve bu kapsamda 8 Mart’ın  “Havacı Kadınlar Günü” olarak sözkonusu haftanın da “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kabul edildiğine dikkat çekti.
 
Anayasa ve yasalar ile eşitlik ilkesinin kapsamlı bir biçimde düzenlendiğini, devletin  ilgili organlarına da bu eşitlik ilkesini yaşama geçirme konusunda ödevler düştüğünü hatırlatan Genel Müdür Vekili KESİCİ,  bu amaç doğrultusunda “Sivil Havacılıkta Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Talimatı” yayımlayarak bir ilke imza attıklarını kaydetti. Bu talimat kapsamında SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu(TCDGK)’nun kurulduğuna da değinen Sayın KESİCİ, sivil havacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet dengesini izlemek ve gelişimini sağlayacak öneriler geliştirmek, havacılık meslekleri seçiminde cinsler için fırsat eşitliği yaratılmasına yönelik çalışmalar yapmak, özellikle kadınları havacılıkla ilgili alanlarda eğitim ve öğretime teşvik etmek üzere çalışmalarını yürütecek olan komisyonun Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı.
 
Havacılık sektöründeki kadın-erkek çalışanlar arasında orantısız bir dağılım olduğunu ve bu rakamların sivil havacılıkta “Toplumsal Cinsiyet Dengesi” geliştirilmesi konusunda neden daha sistematik çaba gösterilmesi gerektiğini gözler önüne serdiğini ifade eden Sayın KESİCİ, "Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkân ve bilimsel olarak ihtimâl yoktur"  şeklindeki Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün sözlerini hatırlattı.

Genel Müdür Vekili Bahri Kesici konuşmasının sonunda ayrıca, Sivil Havacılıkta Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme konusunda oluşturduğu farkındalık, bu konudaki talimatın hazırlanması ve komisyonun kurulması ile sempozyumun hazırlanmasında öncü olan Genel Müdür Yardımcısı Can EREL’e teşekkür etti.
 
Ses Üstü Uçan Kadın Havacılar…
Kanada’da bulunan Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü koordinesinde 8 Mart’ı kapsayan hafta içinde her yıl farklı bir tema eşliğinde düzenlenen etkinlikler kapsımda bu yılın, Kanada Kraliyet Hava Kuvvetlerinden ödünç alınan bir Sabre jet ile Jacqueline COCHRAN’ın 1953 yılında gerçekleştirdiği ilk ses üstü uçuş anısına bu yılın teması  “kadının ses üstü uçuşu” olarak belirlendi.

Bu kapmada Sempozyumun ilk paneli “Ses Üstü Uçan Kadın Havacılar” başlığı ile havayollarındaki kadın kaptan pilot ve pilotların katılımı ile gerçekleşti. STM-SSM Uçak Daire Başkanlığı Danışmanı Tülay TUĞLUER’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele THY Boeing 737 Kaptan Pilotu Ayşe Ebru TOKA, Freebird A 320 Kaptan Pilotları Leyal SEMERCİ ve Burcu ŞAHİNKAYA ile Boeing B737 Pilotu Meral ER konuşmacı olarak katılarak deneyimlerini paylaştı. Sempozyumun ilk oturumunda ayrıca SHGM Uzmanı Seda Bahadır DURSUN’un “Sivil Havacılıkta Kadın Tezi” ile ilgili bir sunum yapıldı.
 
Kariyerlerinde Uçan Kadın Havacılar…
 “Kariyerlerinde Uçan Kadın Havacılar” başlığı ile düzenlenen ikinci panelde ise havacılık sektörünün başarılı ve kariyer sahibi kadınları bir araya geldi. Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhan KUYUCAK ŞENGÜL moderatörlüğündeki panele Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Canan Çelebioğlu, DHMİ Esenboğa Başmüdür Yardımcısı Dr. Nurhan OTO, TAI Tahribatsız Muayene ve Özel Prosesler Kalite Müdürü Buket TOPEL ile SHGM Hava Seyrüsefer Başkanı ve aynı zamanda Eurocontrol Emniyet Düzenleme Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Gaye Betül DOĞAN konuşmacı olarak katıldı.
 
“Kadının Havacılık Emniyeti’ne Katkısı” Ödülü…
Bursa Yenişehir Havalimanı’nda kalkış yapacak özel bir uçaktaki sorunu fark edip kaptanı uyararak olası bir faciayı engelleyen Harekat Memuru Emine DANIŞ’a, SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu(TCDGK) tarafından “Kadının Havacılık Emniyetine Katkısı”  ödülü verildi.

SHGM Sektörel Düzenleme ve Eğitim Daire Başkanı Özgü SARIÜNAL’ın kapanış konuşmasının ardından, havacılık sektörünün yükselmesine katkı sağlayan havacı kadınlara günün anısına birer plaket takdim edildi…

Ulusal havacılığımızın ilerlemesinde emek ve pay sahibi olan, havacılıkta toplumsal cinsiyet dengesinin gelişimine katkı sağlayan meslek sahiplerinin deneyimlerin, havacı kadınların yükseliş öykülerinin ve yükselecek kadına önerilerin paylaşacakları benzer etkinliklerin bundan sonraki yıllarda da SHGM-TCDGK himayesinde ulusal havacılık ekosisteminde yer alan birlikler, kurum ve kuruluşlar tarafından farklı temalar ile sürdürülerek gelenekselleştirilmesi hedefleniyor.

Kadının Ses Üstü Uçuşu
Türkiye'de ilk defa “ses üstü uçuş”  kadın pilot dört adettir. Hava Harp Okuluna 1996 yılından mezun olan,
  • Hava Pilot Teğmen Tugba AYDI
  • Hava Pilot Teğmen Ayşe Ebru TOKA
  • Hava Pilot Teğmen Leyal SEMERCİ
  • Hava Pilot Teğmen Hürriyet MUNANOĞLU
pilotaj eğitimi süreçlerinin 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki "F-5 Kullanma Karakteristikleri" aşamasında 1998 yılında ses üstü uçmaya başlamışlardır.
 
Kadın Havacılarımızın Sektördeki Oranı
2018 yılı ilk çeyreği itibariyle, kadın çalışan oranı;
  • havayolu taşımacılığında %32 ila %60
  • kargo taşımacılarında %12 - %15
  • .büyük ölçekli BOY kuruluşlarında %5 - %15
  • daha çok ulusal savunma havacılığımızı destekleyen tasarım/imalat odaklı havacılık kuruluşlarında %8 - %25 arasında değişmektedir.
Mesleklere göre kadın çalışan oranı
    • Mühendis %30
    • Pilotlarlarda %3,5
    • Kabin hizmetlerinde %65
    • Bakımcılarda %1,7