SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SAFA 2018 Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 2018 yılı SAFA Değerlendirme Toplantısı 14 Ocak tarihinde Türk Sivil Havacılık Akademisi’nde gerçekleştirildi.
 
SAFA programına kuruluşundan bu yana etkin katılım gösteren SHGM ve hava taşımacılık işletmelerimizin 2018 yılı denetimleri ve sonuçları toplantıda ele alındı. Program kapsamında 49 ülke tarafından yapılan ortalama yıllık 12.500 denetlemenin 500 denetimi Türk tescilli hava araçlarına yapılıyor. Bu kapsamda 2018 yılı Ekim ayı verilerine göre EASA ve ECAC bölgesel ortalaması 0.48 olurken Global SAFA ortalaması 0.68 olarak gerçekleşti. programa üye ülkeler arasında Türkiye’nin ortalaması 0.29 oranı ile en düşük 5. sırada yer alıyor. Programa dahil ülkeler arasında İlk dört sırada ise Letonya, Slovakya, Macaristan ve Lüksemburg bulunmakta…
Denetlemelerden bulgusuz çıkan Sunexpress, ACT Kargo ve ULS Kargo işletmeleri ise SAFA ortalamalarını 0.00 seviyesinde gerçekleştirerek çıtayı yükseltti. Katkılarından ötürü bu operatörlere teşekkür plaketi verildi. SHGM Genel Müdür V. Bahri Kesici tüm sektör paydaşlarını bu çabalara katkı vermeye teşvik ettiğimizi ve uçuş emniyetinin en önemli odak noktamız olduğunu hatırlattı.
 
Türk Hava Yolları program kapsamında en çok denetlenen işletme oldu. SAFA programı kapsamında son beş yılda olduğu gibi THY en çok ramp denetlemesi uygulanan işletme oldu 104 kez denetlenen THY’i  103 denetlemeyle Lufthansa, 100 denetimle Wizzair takip etti.
 
Uçaklarımızın en sık denetlendiği ülkeler ise sırasıyla Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İtalya oldu. Yapılan denetlemeler sonucunda tespit edilen bulgulara operatörlerimiz ve Genel Müdürlüğümüzce yapılan itirazlar ise büyük oranda karşılık buldu toplam 13 uygunsuzluk iptal edilerek karar düzeltmesi uygulandı.
 
Toplantıda sektörle beklentiler de ele alındı toplantı sonucunda türk tescilli hava araçlarına yapılan denetlemeler hakkında geri bildirimlerin toplanması ve uluslararası platformlarda sektörün deneyimlerinin aktarılması amaçlı yayınların artırılması kararları çıktı.
 
 
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.