SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

B737 MAX Uçaklarının Emniyeti ABD’de Ele Alındı..

29 Mayıs 2019
B737 Max tipi uçakların, önce Endonezya’da (LION Air) sonrasında da Etiyopya’da (Etiyopya Hava Yolları) uğradıkları ölümcül kazalar sonrasındaki tespitlerle durdurulan uçuşlarının tekrar açılması amacıyla yapılan çalışmalar ve alınan önlemler, FAA tarafından 23 Mayıs 2019 tarihinde ABD’nin Fort Worth kentinde düzenlenen toplantıda ele alınmıştır.
 
Toplantıya aralarında Fransa, Almanya, BAE, Singapur, Brezilya, Çin, Hong Kong, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Kore, Endonezya, Hindistan, Japonya ve Kanada Temsilcilerinin de bulunduğu 31 farklı ülkenin yanı sıra ICAO ve EASA gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de bulunduğu toplamda 100 civarında yetkili uzman personel tarafından katılım sağlanmıştır.
 
Bahse konu toplantıda Genel Müdürlüğümüz, Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN Başkanlığında UOD ve UED Başkanlıklarında görevli Kontrol Pilotu ve Mühendislerden oluşan 4 kişilik Teknik Ekip ile temsil edilmiştir.
 
Toplantıda, uçuş durdurma kararına esas teşkil eden kazaların tahkikat çalışmalarından edinilen bilgiler değerlendirilmiş olup, ayrıca ilk kazanın ardından yayınlanan acil AD’ nin uygulanma durumu ile özellikle bu tip uçaklara konulan ve MCAS olarak bilinen Manevra Kabiliyeti Geliştirme Sistemindeki yazılım güncellemeleri ele alınmıştır.
 
MCAS’ in emniyetli bir uçuş için gerekli şekilde yeni bir yazılımla geliştirildiği, ayrıca bu yapılan çalışmaların mevcut pilot eğitim programları ile simülatör destekli çalışmalara yansıtılması gerekliliği üzerinde durulmuştur.
 
FAA liderliğinde toplam 8 ayrı ülke/organizasyon tarafından oluşturulan Teknik Danışma Kurulu’nun Nisan ayı sonunda başlanan ve Temmuz ayı sonunda tamamlanması öngörülen çalışmalar sonucunda yayınlanacak raporun, bahse konu uçakların tekrar servise verilmesi aşamasında önemli bir kaynak oluşturması beklenmektedir.
 
Çalışmaların hassasiyetle ve emniyet önceliğine uygun olarak yapıldığı ve sonuçlarının şeffaf şekilde paylaşılmaya devam edileceği bilgisi bizzat FAA Başkan Vekili tarafından katılımcılarla paylaşılmıştır.
 
Ülkemizde uçuşları durdurulan toplam 13 adet B737 MAX tipi uçak bulunmaktadır. Ayrıca, Haziran ayı sonuna kadar teslim edilmesi öngörülenlerle birlikte bu sayının 30’u aşması söz konusu olacaktır.
 
Sonuç olarak, B737 MAX tipi uçakların kazasına sebep olan teknik gerekçelerin giderilmesi amacıyla bölgesel ve küresel düzeyde yapılan çalışmalar yakından takip edilmekte olup, gerek tasarım değişikliği ve yazılım güncellenmesi gerekse de yeni sistem sebebiyle ortaya çıkan eğitim ihtiyacı giderilmeden bu uçakların tekrar servise verilmesi söz konusu olmayacaktır.
 
Önceliğimiz, her zaman olduğu gibi havacılık emniyetinin en üst düzeyde temin edilmesi olmaya devam edecektir.
 

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.