SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

İşletme Ramp Denetçileri Eğitimlerinin Beşincisi İstanbul’da Yapıldı

3 Temmuz 2019
Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen Ramp denetlemelerinin standart hale getirilmesi için düzenlenen “Ramp Denetçileri Eğitimi”nin beşincisi, 25-28 Haziran 2019 tarihleri arasında, yerli hava yolları ve taksi işletmelerine yönelik düzenlendi.
 
Türkiye’de ilk defa, THY bünyesinde Aralık 2017’de havayolu işletmelerinin ilgili personeline verilen, daha sonra 2018 yılında üç defa gerçekleştirilen Ramp Denetçileri Eğitimi’nin beşincisi geçtiğimiz hafta yapıldı.  EASA Ramp denetimi temel eğitim müfredatına uygun olarak düzenlenen eğitimlerde,  bulgu kategorizasyonu ve sık karşılaşılan bulguların yanısıra bulgu tespit yöntemleri ve denetleme ilkelerine ilişkin bilgiler verildi. 
 
Ramp Denetlemelerinin yapılma nedenleri, uluslararası yasal çerçeve, tehlikeli maddelerin havayoluyla taşınma kuralları, iletişim yönetimi, de-icing anti icing gereklilikleri ve walk around check ilkelerinin detaylı olarak ele alındığı dört gün süren eğitimin son gününde Ramp denetçileri uçak başında pratik eğitim aldı. Daha önce farklı seviyelerde birçok farklı eğitim kuruluşunca verilen SAFA Farkındalık Eğitimlerinden daha geniş ve daha derin bir düzeyde harmonize denetçi yetiştirilmesinin amaçlandığı Ramp Denetçileri Eğitimleri, SHGM ve THY’nin Uzman Eğitimcileri tarafından sektörden gelen talep doğrultusunda düzenleniyor.
 
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici,  Genel Müdürlük olarak  Ramp denetimlerine verilen önem ve bu çerçevede denetçilere yönelik düzenlenen eğitimler sonucunda, ülkemizin  SAFA puanının AB ülkelerinin ortalamasından çok daha iyi seviyede olduğunu kaydetti. SAFA programı kapsamında yurt dışına uçan  Türk tescilli uçaklara diğer ülkeler tarafından yıllık ortalama 500 SAFA denetlemesi yapıldığını belirten Genel Müdür Vekili Kesici, 2018 yılında Avrupa SAFA ortalaması 0.48, Global SAFA ortalaması 0.68 iken Türkiye'nin 0.29 gibi düşük bir bulgu ortalamasıyla  önemli bir başarı ele ettiğini söyledi. Kesici, bu ortalama ile Avrupa'da 5. sırada yer alan Türkiye'nin elde ettiği bu başarıda havayolu işletmelerinin büyük katkısı olduğunun da altını çizerek en çok denetlenen havayolu olan THY ve diğer havayolu işletmelerine bir kez daha teşekkür etti. 

 
Kamuoyuna Duyurulur…