SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

İlk Yerli ve Milli Sıcak Hava Balonumuz Kapadokya’da Gökyüzüyle Buluştu...

16 Ekim 2019
Pasha Balloons'un tasarlayıp ürettiği ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sertifikasyon çalışmalarını yürüttüğü PH-120 kodlu sıcak hava balonu 10 Ekim 2019 tarihinde yapılan test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

PH-120 model sıcak hava balonunun sertifikasyon süreci için SHGM’ye yapılan başvuru neticesinde uçuşa elverişlilik ve yer testleri tamamlanarak test uçuşuna izin verildi. Tasarım ve üretimi yerli kabiliyetlerle gerçekleştirilen proje, aynı zamanda sertifikasyonu da ülkemizde yapılan ilk sıcak hava balonu olması bakımından önem taşıyor.

Test uçuşu için düzenlenen törene katılan Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın Bahri Kesici yaptığı konuşmada, sıcak hava balonculuğunda yaşanan gelişmeler ve artan potansiyel ile bugün ülkemizin tasarım, üretim ve sertifikasyonunu kendi yaptığı hava araçlarını hizmete sunma noktasına geldiğini kaydetti.

Gerek trafik hacmi, gerek yolcu sayısı, gerekse uçulan gün sayısı bakımından dünyanın en büyük ticari sıcak hava balonculuğu operasyonunun yürütüldüğü bir ülke olarak,  bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek artık kendi balonunu ürettiğini söyleyen Genel Müdür Bahri Kesici, “Türk sivil havacılığı önemli atılımlar yaptı. Özellikle ulaştırmada önemli atılımlar yaptı. Belki 30 yıldır burada uçuşlar oluyor ama Türkiye tarihinde ilk defa yerli tasarımlı bir hava aracının, bir balonun hem lansmanını, hem testini hem de uçuşunu yapacağız. Bu aynı zamanda Türkiye’nin havacılıkta geldiği noktayı gösteren bir gelişme. Türkiye tarihinde bir ilk oluyor. Pasha Balon ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile son 1 yılda yapılan çalışmalarla kendi tasarımları olan bir balonu havada görüyoruz.” diye konuştu.

Genel Müdür Bahri Kesici konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli üretim hamlesi var. Yaklaşık 3-4 yıldır ülkemizde hissedilen güçlü bir çalışma bu. Başta savunma sanayi olmak üzere havacılık da bu işin bir parçası. Daha önce biz Hürkuş uçağının sertifikasyonunu yaptık. Şu anda Gökbey uçağının sertifikasyonu devam ediyor. Bu balon da bu seriye katılmış üçüncü yerli ürün olmuş oluyor. Bu eğitimde kullanılacak bir balon. 120 bin fitlik bu balonun ardından daha iyileri ve yenilerini yapacağız. Biz de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Bakanlık olarak destek vereceğiz.”

Balon firmasının sahibi Mehmet Halis Aydoğan ise yaptığı konuşmada, Kapadokya’nın dünyada en fazla ticari sıcak hava balonu uçuşu yapılan bölge olduğunu vurgulayarak, “Bölgemizde 30 bini üzerinde uçuş yapılmakta ve 500 binin üzerinde misafirimiz balonlarımızla uçmakta fakat bu balonlarımızı Türkiye'de üretmiyoruz. Yurt dışından ithal ediyoruz. Paşha Balloons olarak biz de buna dur diyerek ilk defa balonumuzu Türkiye'de üreterek ilerde daha da başarılı olmaya çalışacağız. Kapadokya’nın ticari balon uçuşlarında dünyada bir lider olduğu gibi inşallah üretimde de Türkiye’yi ve Kapadokya’yı dünyada bir marka haline getirmeye çalışacağız.” dedi.

Törenin ardından üzerinde “İstikbal Göklerdedir” yazan sıcak hava balonumuz pilot Hakan Zengin yönetiminde Kılıçlar Vadisi’nden havalanarak Kapadokya semalarında 30 dakika kalarak test uçuşunu başarıyla tamamladı.


Kamuyouna Saygıyla Duyurulur.