SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ICAO’nun Havacılık Veri Analizine Türkiye’den Önemli Katkı…

14 Temmuz 2020
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü(ICAO),  küresel salgının sivil havacılığa etkilerini analiz etmek amacıyla Türkiye’nin desteği ile geliştirildiği COVID-19 Hava Trafik Kontrol Paneli’ni hizmete açtı.

COVID-19 salgınının dünya genelinde hava taşıyıcılarına, havaalanlarına ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarına etkilerini ölçmek amacıyla ICAO tarafından planlanan COVID-19 Hava Trafik Kontrol Panel Projesi,  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve bir Türk firması olan Analytica Advisory tarafından geliştirildi. 

Devletler, endüstriler ve tüm paydaşların, COVID-19'un gelişen etkisini izlemek ve değerlendirmek için güvenilir bilgi ve araca sahip olmaları ve bilinçli, veri odaklı kararlar vermek için temel göstergelerden yararlanmaları amacıyla hayata geçirilen projede, ICAO tarafından veriler sağlanmış geriye kalan tüm altyapı ve yazılım işlemleri ülkemiz tarafından yapılmıştır.  11 Haziran 2020 itibariyle platformun ilk modülü yayına alınmış ve hem ICAO web sitesinde (https://data.icao.int/COVID-19/) hem de Birleşmiş Milletlerin sitesinde kullanıma açılmıştır.

Panel; COVID-19’un ulusal ve uluslar arası uçuşlara yönelik operasyonel etkilerini, hava taşıyıcılarının, havaalanlarının ve hava seyrüsefer gelirleri üzerindeki etkisini, uçak kullanımına ve ülkelerarası uçak trafiğine etkileri olmak üzere dört göstergeyi haftalık olarak analiz edecek şekilde geliştirildi.  Bu analizlere göre salgının etkilerini azaltmak için alınacak kararlar ve planlamalar konusunda ülkelere ve havacılık sektörüne izlenecek yol haritasına ilişkin gerekli verilerin sunulması hedefleniyor.

Türkiye’nin projeye desteği ile ilgili olarak ICAO’nun sayfasında “ADS-B Uçuş verilerini ve ICAO Kurumsal Veri Yönetimi'ni (EDM) kullanan ICAO, COVID-19'un etkisinin dört yönünü izlemek için etkileşimli gösterge panoları geliştirmek üzere Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGCA) ile birlikte çalıştık” ifadelerine yer verildi.

https://www.icao.int/sustainability/Pages/COVID-19-Air-Traffic-Dashboard.aspx

ICAO bünyesinde faaliyet gösteren ve üye devletlere havacılık konusundaki ekonomik ve istatistiki verilerinin toplanması, işlenmesi ve uyumlaştırılmasına yönelik işlemler yürüten Havacılık Veri Analizi Panelinin (ADAP-Aviation Data Analysis Panel) üyesi olan Türkiye ile ICAO arasında 12 Aralık 2018 tarihinde ayrıca bir Mutabakat Zaptı imzalanarak Havacılık Verileri konusunda başta üye devletler olmak üzere her düzeyde paydaşın yararlanabileceği online platformlar geliştirmek amacıyla işbirliği kararı almışlardır.  Daha önce de ICAO ile birçok projede ortak çalışma yürüten Türkiye,  ICAO Air Transport Bureau ile COVID-19’un havacılık sektörüne olan etkisi ve gelecek tahminlerine yönelik ortaklaşa bu platformu geliştirilmiştir. 


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur…