SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılık Sektörüne Kıdemli Kontrol Pilotları Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından düzenlenen “Kıdemli Kontrol Pilot Semineri” 21 Eylül 2020 tarihinde Türk Sivil Havacılık Akademisi(TSHA)’nde havayolu kontrol pilotlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Kontrol pilotlarının bir üst derecede yetkilendirilerek Kıdemli Kontrol Pilotu Grubu oluşturulmasına yönelik programın startı düzenlenen seminer ile verildi. Bu çerçevede, pilot adaylarının yetenek testlerini, pilotların yeterlilik kontrollerini, uçuş öğretmenlerinin ve diğer kontrol pilotlarının yetkinlik değerlendirmelerini yapmak üzere sektördeki kontrol pilotları arasından kıdemli kontrol pilotları yetkilendirilecek. Program kapsamında, kontrol pilotlarının performansları, güncel listesi, yetenek ve yeterlilik testleri takip edilerek SHGM tarafından uygun görülenlere “Kıdemli Kontrol Pilotu” unvanı verilecek.

Seminer’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, sivil havacılık eğitimlerinin dijitalleşmeye uygun olarak yeniden düzenlendiğini belirterek, görev tanımları, yetkinlikler, standartlaşma, ölçümleme ve izleme süreçlerinin dijital kayıtlarının tutulmasına yönelik SHGM tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tüm öğrenim süreçlerinin dijital ortama aktarılmasına yönelik bir süreç başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, EASA gereklilikleri çerçevesinde oluşturulacak olan Kıdemli Kontrol Pilotu Grubu Programı’nın da sivil havacılık eğitimlerinin dijitalleşmesi sürecinin bir parçası olduğunu söyledi. Kontrol pilotlarının eğitim ve öğrenme süreçlerinin dijital ortama aktarılacağını, yetkinlik ve bilgilerin dokümante edileceğini belirten Prof. Dr. YÜKSEK, eğitimde dijitalleşme ile manuel kısımların minimize edilerek olumsuz insan faktörünü en aza indirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

SHGM Kontrol Pilotu Dilek ERGÜVEN tarafından havayolu kontrol pilotlarına verilen seminerde, kıdemli kontrol pilotu tanımı, yetkilendirmesi için ön koşullar, sertifikalandırılması, kıdemli kontrol pilotlarının görev ve yetkileri gibi konular ele alındı. Kontrol pilotları aldıkları seminerin ardından SHGM tarafından yapılacak yetenek testi ve yetkinlik kontrollerinin ardından Kıdemli Kontrol Pilotu unvanı alabilecekler. Bu yetkilendirme ile, pilot adaylarının yetenek testleri, pilotların yeterlilik kontrolleri, uçuş öğretmenlerinin ve kontrol pilotlarının yetkinlik değerlendirmeleri Kıdemli Kontrol Pilotları tarafından gerçekleştirilecek.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.