SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılık, Sağlık ve Bilim Dünyası HUTP Toplantısında Bir Araya Geldi

2 Aralık 2020
Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu 2020 Değerlendirme Toplantısı 27-29 Kasım 2020 tarihlerinde 6 ayrı oturumda 50’den fazla panelistin katılımı ile gerçekleştirildi.

Havacılık sektörünün içinde bulunduğu krizin ana nedeni olan pandemi ve havacılık sağlığını ilgilendiren konularda,  üniversiteleri, kurum ve kuruluşları, havacılık şirketlerini ve hastaneleri buluşturan Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu tarafından online olarak düzenlenen toplantıda, küresel salgının havacılık sektörüne etkileri ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri yanı sıra havacılık tıbbı ile ilgili pek çok konu masaya yatırılmıştır.

Platform Başkanı Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantının açılış töreni, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane’nin yanısıra tüm havayolu işletmelerinin Genel Müdürlerinin çoğunluğunun katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Sağlık Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin AYDIN ve Prof Dr. Mustafa GEREK, Prof Dr. Muzaffer ÇETİNGÜÇ, Prof Dr. Muhittin A SERDAR gibi Sağlık, havacılık ve bilim dünyasından 50’den fazla akademisyen ve profesyonelin panelist olarak katıldığı toplantının ilk günkü oturumlarında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof Dr. Levent YAMANEL tarafından 2020/3 ve 2020/4 genelgeleri,  Doç Dr Nebile DAĞLIOĞLU tarafından SHT APAM, Hava Sağlık Birim Sorumlusu Dr Kadir EREN ve Tuğba ELVERİŞLİ ÇINAR tarafından SHT MED ve SHT HTE gibi güncel SHGM mevzuat bilgileri paylaşılarak COVID-19 ve Havacılığa etkileri tüm boyutları ve Sağlık Bakanlığı uygulamaları ile masaya yatırılmıştır.

Toplantının ikinci günü sabahında Akran Destek Programı ile Fransa Sivil Havacılık otoritesi Hava Sağlık Bölümü Başkanı Dr Rene Jean GERMA tarafından pratisyen hekimlerin okul sonrası mecburi 2 yıllık hizmetlerini tamamladıktan sonra uçuş tabipliği eğitimi almaları ve istenilen havacılık tecrübesini sağlamaları halinde uçuş tabibi ve medikal asesör olarak da yetkilendirebildikleri bilgisi ile ülkesindeki COVID-19’a yönelik yapılan düzenlemelerden bahsedilmiş, ikinci gün öğleden sonraki oturumda TALPA, TATCA, TASSA, PİLVAK, UTED gibi havacılık dernekleri ve havayolu Sağlık Müdürlüklerinin sunumlarıyla pandemi süreci ve uygulamalarının değerlendirilmesine devam edilmiştir.

Toplantının üçüncü gününde Havacılık Tıp merkezleri, Uçuş Tabipleri ve Hava Trafik Kontrolörü Muayene ve çalışma ortamları konu başlıkları ile son oturumlar gerçekleştirilmiştir.

Havacılıkta Hipoksi, Görme-Renkli Görme,  Psikiyatri ve Psikoloji konularının da ele alındığı toplantıda Uçuş tabiplerinin tazeleme eğitimi yerine geçen 10 SHGM kredi puanına kadar kredilendirilmesi sağlanmıştır.
Etkinliğe ait konuşma ve sunumlar  www.hutp.org sayfasından kısa bir süre sonra erişime açılacak olup, toplantının tüm içeriğine buradan ulaşılabilecektir.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.