SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak engelli yolcularımız ve personellerimiz için yaptığımız hizmetler

Ülkemizde sivil hava ulaşımında engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların kolaylıklar açısından hava yolunu tercih etmeleri önem kazanmıştır. Bu kapsamda söz konusu yolculara sunulan hizmetlerin değerlendirilmesi ve kolaylıkların sağlanması  amacıyla, 2009 yılının Temmuz ayında  Genel Müdürlüğümüz tarafından “Engelsiz” Havaalanı Projesi başlatılmıştır.

SHGM tarafından, havaalanlarında engelli yolculara direkt olarak hizmet veren kuruluşların bu konuda gerekli tedbirleri almaları, bu yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin olarak yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanarak, bu yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesine yönelik imkanların, herhangi bir ek ücret talebinde bulunulmaksızın yerine getirilmesi amacıyla “Engelsiz” Havaalanı Projesi hayata geçirilmiştir.

SHGM tarafından havaalanında faaliyet gösteren ilgili kuruluşların gerekli şartları yerine getirmesinin ardından söz konusu havaalanının “Engelsiz” Havaalanı olarak adlandırılması planlanmıştır. Bu kurum ve kuruluşlara verilen yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin ücretlerinde indirim yapılması hususları Proje detayları arasında yer almıştır.

Proje kapsamında havaalanı işletmecileri, terminal işletmecileri, yer hizmeti kuruluşu ve havayolu kuruluşları olmak üzere 75 adet işletmeye “Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” unvanı verilmiştir. Ulusal ve Uluslararası Gelişmeler  sonucunda Genel Müdürlüğümüz tarafından Avrupa Birliğine uyum çerçevesi kapsamında mevzuat hazırlıkları devam etmiş olup, “Engelli veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Hava Yolu Yolcuları Talimatı” 24/11/2015  tarihinde yayımlanarak,  “Engelsiz Havaalanı Projesi” sonlandırılmış ve uygulamalara talimat ile birlikte zorunluluk getirilmiştir.

Genel Müdürlüğümüz ayrıca tüm havacılık personelinin lisanslarını devam ettirmeleri için gerçek ve sentetik uçuşlarda Tıbbi Uçuş Testi veya Çalışma Ortamı Değerlendirmesi gerçekleştirilerek belli şartlarda mesleklerini sürdürebilmelerini sağlıyor.
 

Son olarak Genel Müdürlüğümüzün hizmet binasında yapılan çalışmalar ise aşağıda belirtilmiştir:

- 70 metretül hissedilebilir yüzey
- 1 adet işitme engelliler için indüksiyon döngü sistemi
- 1 adet kabartma baskılı bina enformasyon panosu
- 2 adet asansör kullanma talimatı
- 24 adet wc tabelası bay Braille alfabesi
- 24 adet wc tabelası bayan Braille alfabesi
- 1 adet engelli wc ve wc tabelası engelli Braille alfabesi
- 1 adet mescid tabelası engelli Braille alfabesi
- 24 adet acil çıkış tabelası Braille alfabesi
- 3 adet engelli otopark yeri yapımı, boyama ve tabelası
- 1 adet kablosuz engelli yardım ünitesi
- 44 adet küpeştelik üzeri yönlendirme
- 16 özel güvenlik personeli için güvenlik personeli davranış eğitimi


Sevgi Varsa Engel Yoktur