SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sayın Bakanımızın 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü Mesajı

Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, (ICAO) 7 Aralık 1944 tarihinde imzalanan Şikago Sözleşmesi ile kurulmuştur.  1994 yılından itibaren de 7 Aralık tarihi tüm dünyada "Uluslararası Sivil Havacılık Günü" olarak kutlanmaktadır.

Günümüzde sivil havacılık sektörü, ülkeleri, insanları birbirine hiçbir dönemde olmadığı kadar yakın kılarken, iktisadi ve diğer birçok alanda da büyük katkı sağlamaktadır. Ülkemiz de son 20 yıllık dönemde sivil havacılık sektöründeki gelişmeleri takip ederek sektörün genişlemesinde büyük pay sahibi olmuş ve önemli yatırımlarıyla bir hayli yol kat etmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde yürütülen çalışmalarla birlikte Türkiye, sadece yolcu ve uçak trafiğindeki büyüme rakamları ile değil, aynı zamanda ICAO kural ve standartlarına en üst düzeyde uyum ve örgütle yaptığı yakın iş birliğiyle de küresel havacılık sisteme en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri oldu.  

Türkiye, sivil havacılık güvenliği ve uçuş emniyeti konusunda ICAO’nun yanı sıra EUROCONTROL, ECAC gibi üyesi olduğu kuruluşların standartlarına uygun olarak faaliyetlerini yürütüyor.

Havacılık sektörünün yolcu ve yük taşımacılığındaki artışı dolayısıyla ekonomimize büyük katkılar sunduğu aşikâr. Bununla birlikte ülkemiz, özellikle son 10 yılda üretim, tasarım ve sertifikasyon alanlarında da varlığını güçlü bir biçimde ortaya koymaya başladı. Son olarak, geçen ay içerisinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müzün NATO tarafından “sivil havacılık otoritesi” olarak kabul edilmesi de bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye ekonomisine her geçen gün artan katkısıyla fark yaratan havacılık sektörünün son yıllarda COVID-19 salgını kaynaklı geçirdiği zorlu süreçte, her türlü fedakârlığı yapan Sivil Havacılık personelimizin, havacılık sektörümüzün, bu alanda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren tüm kuruluş ve eğitimciler ile sivil havacılık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü en kalbî duygularımla kutluyorum.