SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Havacılık Yönetmeliği (SHY-6B) Yayımlanmıştır

26 Nisan 2020

Genel havacılık faaliyetleri yapmak üzere kurulmuş genel havacılık işleticilerinin ruhsatlandırma sürecine ve ruhsatın sürdürülebilirliğine ilişkin esasların düzenlendiği “Genel Havacılık Yönetmeliği (SHY-6B)”, 24.04.2020 tarihli ve 31108 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Yönetmelik ile;

  • Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde, Avrupa Komisyonu tarafından uçuş operasyonlarına yönelik yayımlanmış olan 965/2012 sayılı mevzuat gereklilikleri kapsamında ticari özel operasyonlar (hava işi) gerçekleştiren/gerçekleştirecek işletmelerin prosedürel ve organizasyonel gereklilikleri belirlenmiştir. Böylelikle, nitelikli personel istihdamı ile birlikte ticari olarak faaliyet gösteren işletmeler organizasyonel olarak güçlendirilerek daha emniyetli uçuş operasyonları gerçekleştirilmesi ile faaliyetlerinin daha sistematik ve kontrollü yürütülmesi amaçlanmıştır.
  • Ülkemizde ticari özel operasyon faaliyetlerinin, özel operasyon yapma yeterliliği bulunan birden fazla işletme ruhsatı sahibi işletici olması halinde, yabancı tescilli hava araçlarıyla bu faaliyetlerin yapılmasına müsaade edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu tür operasyonların yerli işletmeler tarafından yapılması önceliklendirilmiş olup, sermayemizin ülkemiz içerisinde kalması amaçlanmaktadır.
  • Zirai ilaçlama operasyonları özel operasyon olarak sınıflandırıldığından, mevcut zirai ilaçlama sertifikasına sahip işletmelerinin genel havacılık işletmeciliği yapmak üzere işletme ruhsatı almaları için 1 (bir) yıl süre verilmiş, 1 (bir) yıl sonra tüm zirai ilaçlama sertifikalarının iptal olacağı ifade edilmiştir.

 

Genel Havacılık Yönetmeliği (SHY-6B)

 

Kamuoyuna duyurulur…