SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

İHA Talimatında değişiklik yapılmıştır.

15 Haziran 2017

Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçlarının kayıt, satış, tescil, ithal, uçuşa elverişlilik, kullanıcıların nitelikleri ve uçuşlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen SHT-İHA talimatında değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile;  teknik uygunluk,  kapsam dışı belgesi,  kategorilere göre uçuş izinleri, resmi kayıt süreleri, İHA pilotlarının sağlık raporlarına ilişkin bazı maddeler yeniden düzenlenmiştir.

 Bu düzenleme kapsamında, İHA0 ve İHA1 kategorisindeki araçlardan oyuncak ve kameralı helikopter için ithal teknik uygunluk aranmayacak ve azami kalkış ağırlığı 500 gr altı olan İHA’lar için kapsam dışı belgesi düzenlenmeyecektir.

Ayrıca ticari amaçla uçurulacak İHA0 ve İHA1 kategorisindeki araçlar için özel uçuş izni kaldırılmıştır. Ancak talimatın ilgili 8.maddesinde yer alan diğer gereklilikler aranmaktadır.

Ayrıca kurum ve kuruluşların kendi bünyelerinde bulunan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bireysel olarak kaydedilmiş olan İHA’larını 01/08/2017 tarihine kadar SHGM “Kayıt Sistemi”ne kurum adına kayıt ettirmeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.