SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye ve Tacikistan arasında sivil havacılık ve ticarette güç birliği…

18 Eylül 2018
Türkiye ile Tacikistan; uçuşların arttırılması, yeni uçuş noktalarının oluşturulması ve kargo uçuşlarının başlatılmasına imkân veren yeni bir anlaşma imzaladı. 
 
Türkiye ile Tacikistan arasındaki sivil havacılık ilişkilerini, uçuşların sayısını ve diğer teknik konuları görüşmek amacı ile 13-14 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Sivil Havacılık Müzakerelerinde, iki ülke arasındaki haftalık uçuş sayısının üçten dokuza çıkarılması ve Tacikistan’da iki yeni noktaya daha uçuş düzenlenmesi konusunda mutabakat sağlandı.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ ve Tacikistan Sivil Havacılık Ajansı Direktörü İkrom Subhon SUBHONZODA başkanlıklarındaki heyetler arasında gerçekleşen müzakereler neticesinde iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkilerini düzenleyen yeni bir Mutabakat Zaptı imzalandı.
 
Yeni anlaşma uyarınca, önceki düzenlemeler gereği ülkemizden haftada sadece üç frekans sefer düzenlenebilen Tacikistan ile haftalık uçuş sayısı beş tanesi İstanbul-Duşanbe hattında olmak üzere üçten dokuza çıkarıldı. Ayrıca Tacikistan’daki Khojend ve Kolyab noktaları da Türk Havayolu Taşıyıcılarının uçuş ağına eklendi.
 
Ayrıca mevcut düzenlemelerle gerçekleştirilemeyen kargo uçuşlarına imkân veren yeni düzenlemeler de anlaşmayla imza altına alındı.  İki ülke arasındaki ticaret hacmini ve ilgili ülkeye ülkemizden yapılacak ihracatı artırmak ve kolaylaştırmak amacıyla İstanbul-Duşanbe hattında haftalık 2 frekanslık kargo uçuşu gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kalındı.
 
Görüşmelerde Türk ve Tacik havayolları arasındaki işbirliği imkânları da ele alınarak iki ülke havayollarının kod paylaşımı başta olmak üzere ticari işbirliğine girmelerine olanak sağlayan düzenlemeler de yeni anlaşmaya eklendi.
 
Anlaşmanın Tacikistan tarafından onaylanarak 14 iş günü sonunda olumsuz bir haber gelmemesi  halinde 5 Ekim 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.