SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Pilotluk Mesleği ve Eğitim Süreci Gereksinimleri

Türkiye'de ticari pilot lisansı eğitimlerinden mezun olan pilotların tamamı havayollarında bir kariyer hedeflediklerinden dolayı sadece hava yolları beklentilerine istinaden gereksinimler belirtilmiştir.

Öncelikle en önemli gereksinim İngilizce bilgisi olarak öne çıkıyor. Her ne kadar her havayolunun belirlediği bilgi seviyesi farklı olsa da eğitime başlangıç için en azından orta veya iyi seviyede İngilizce bilgisi gerekmektedir. Hedeflenen havayolunun beklentisine göre de eğitim süresince İngilizce bilgisi geliştirilebilir.

Gerek Ticari pilot lisansı eğitimi veren uçuş okulları gerekse birçok havayolu günümüzde pilotları işe alırken veya ticari pilot lisansı eğitimine başlarken "Aptitude test" yani yetenek testine tabi tutmaktalar. Özellikle birkaç firmanın sistemi ülkemizde birçok havayolu tarafından kullanılmaktadır. Bu yetenek testlerinin içerikleri hakkında bazı bilgilere Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı SHT–1T’den ulaşabilirsiniz. Bu tip testler sonucunda katılımcı hakkında bir değerlendirme trendi elde edilmekte ve konusunda eğitimli psikologlar tarafından yapılan değerlendirmeler ile havayolu veya uçuş okuluna bir tavsiye belirtilmektedir. Genelde bu süreçten başarılı olan adayları şirket yöneticilerinin de katılacağı Türkçe ve/veya İngilizce bir mülakat beklemektedir.