SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçaklarda Cep Telefonu Kullanımı hakkında...

2 Ekim 2014
Bugün bazı medya ve internet sitelerinde yer alan “Avrupa Sivil Havacılık Kurumu (EASA) uçaklardaki internet ve telefon yasağını kaldırdı” haberleri için aşağıdaki düzeltme ve açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Avrupa Sivil Havacılık Kurumu 26 Eylül 2014 tarihinde yayımladığı bildiride; PED (Portable Electronic Devices) taşınır elektronik cihazların (tablet, laptop, akıllı telefon, MP3 player vb.) tüm uçuş süresi boyunca kullanılmasını sivil havacılık otoriteleri açısından yasak kapsamından çıkartmıştır. Avrupa Sivil Havacılık Kurumu nihai kararı havayollarına bırakmıştır.

Avrupa Sivil Havacılık Kurumu, bu tip cihazların kullanılmasının uçaklara olumsuz etkisinin olup olmayacağına dair havayollarından değerlendirme yapmasını istemiş; değerlendirme sonrasında ise her havayolunun kendisinin karar verebileceğini ifade etmiştir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM), taşınır elektronik cihazların uçaklarda kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin incelemesi devam etmektedir. Ayrıca sektör temsilcilerimizle bu konudaki çalışmalarımız sürmektedir.

Sonuç olarak: Avrupa Sivil Havacılık Kurumunun kararı, uçaklarda cep telefonuyla konuşulmasıyla alakalı olmayıp, taşınabilir elektronik cihazların tüm uçuş modunda serbest kullanımı ile ilgilidir. Söz konusu cihazlarla ilgili çalışmasını sürdüren SHGM nihai kararını kısa süre içerisinde verecektir.

Cep telefonları ile uçak içinde görüşme yapılması hususu bu kararların dışında ayrı bir konudur. Bunun için uçaklarda uydu ile görüşmeyi temin edecek ekipmanların yerleştirilmesi ve gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Uçaklarda internet kullanılması (cihazlarını kuran ve izinlerini alan firmalar için) halihazırda mümkün olup THY uçaklarında kullanılmaktadır. BTK ve SHGM olarak gerekli izinler verilmiştir.


Kamuoyuna duyurulur.