SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanı Yer Hizmetleri Yönetmeliği Yayımlandı

23 Ağustos 2016
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22), 23 Ağustos 2016 tarihinde 29810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Havaalanı işleticilerinin yayımlayacağı mevzuatın ve havalimanı yöneticilerinin SHGM tarafından onaylanması şartı getirilen yeni yönetmelik, yer hizmetleri kuruluşlarının kalite yönetim sistemleri oluşturmaları, engelli yolculara verilecek hizmet standartları ve işletme ruhtsatlarının ön izin ve temdit süreleriyle ilgili düzenlemeleri de kapsıyor.

Özel sektör havalimanı işletmecileri ile DHMİ arasındaki ayrımın kaldırıldığı ve tüm işleticilerin “havalimanı işletmecileri” olarak tanımlandığı yönetmeliğe göre, artık havalimanı işletmecileri tarafından hazırlanan talimat, genelge ve yönergeler SHGM tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Yönetmelik kapsamında, SHGM’ye başvuruda bulunan yer hizmetleri kuruluşlarına asıl ruhsat gereklililklerini yerine getirmek üzere 1 yıllık ön izin süresi verilecek. Ön izin süresi sonunda gereklilikleri yerine getirerek çalışma ruhsatı alan iç veya dış hatlarda faaliyet gösterecek işletmelerin ruhsat geçerlilikleri 2 yıl olacak. Ayrıca Ramp hizmet grubu altında yer alan kargo ve posta hizmeti ayrı birer hizmet türü olarak işlem görecek.

Yer hizmetleri kuruluşlarına kalite yönetim sistemi kurma şartı getiren yeni düzenleme kapsamında A grubu yer hizmetleri kuruluşları merkez olarak kullandıkları havalimanında ISAGO belgesi almak alacak, diğer havalimanlarında ise sistemi kurmaları yeterli olacak. Birden fazla havalimanında ikram servis hizmeti veren A grubu çalışma ruhsatına sahip yer hizmetleri kuruluşlarıda kalite yönetim sistemi oluşturacak. Toplam yirmi personeli olan ve en az beş havalimanında C grubu temsil, gözetim ve yönetim çalışma ruhsatına sahip yer hizmetleri kuruluşları ise merkez olarak kullanacağı havalimanını kapsayacak şekilde, bir kalite yönetim sistemi kuracak.

Yönetmelik ile aynı zamanda engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların taşınmacılığı ile ilgili hizmet standartları da belirlendi. Buna göre engelli yolculara, A veya B grubu çalışma ruhsatına sahip kuruluşlarla anlaşma yapmak koşuluyla, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış olan veya 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları tarafından hizmet verilecek.


Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.